12,000.00ден

“Контрасти” Ерина Богоева

Категории ,

Опис

Име: “Контрасти”

Техника: дигиталнa фотографиja испечатенa на високовалитетна Canon фотохартија во димензии 90х60цм (само фотографија),  врамена со бело пастпарту и црна рамка е со димензии 100х70цм.

Година: 2017

Секоја фотографија е испечатена само во еден примерок, а понудените примероци биле дел од изложби во Музејот на Современата Уметност и Младинскиот Културен Центар во Скопје.

Доколку имате било какви прашања поврзани со купувањето на сликата ве молиме контактирајте на info@dekorama.design

Пишете ни!

Дополнителни информации

Димензија

1000х700мм

Испорака

Во цената не е вклучена испораката надвор од Скопје

Опис

Контрасти од Ерина Богоева
Контрасти е привлечно истражување на архитектонската форма и динамичната интеракција помеѓу светлината и сенката. Оваа фотографија е мастеркласа во доловувањето на остри контрасти и геометриска цврстина карактеристична за бруталистичката архитектура.

Ерина користи силни вертикални линии и аголни форми, поканувајќи го гледачот да ја цени монументалната цврстина и импозантното присуство на структурата. Вертикалните удари на зградата создаваат ритмичка шема што го привлекува окото нагоре, нагласувајќи ја и висината и стабилноста. Оваа намерна употреба на перспектива ја нагласува архитектонската моќ и прецизниот дизајн својствен на бруталистичките структури.

Интеракцијата помеѓу осветлените површини и сенките што ги фрла зградата е извршена со прецизност. Зградата облеана во светлина, стои во остар контраст наспроти делумно облачното небо, создавајќи драматичен ки(ј)ароскуро ефект. Овој контраст не само што ја подобрува тродимензионалноста на структурата, туку и ја надополнува фотографијата со чувство на длабочина и димензионалност.

Композицијата е уметнички асиметрична (можеби типично за Ерина) со зградата поставена надвор од центарот лево. Овој избор генерира чувство на напнатост и нелагодност, предизвикувајќи ја перцепцијата на гледачот и предизвикувајќи емотивен одговор. Асиметријата, заедно со остриот на црно-белата палета, придонесува за чувство на изолација и интроспекција.

Употребата на црно-бело ги отстранува сите бои што го одвлекуваат вниманието, фокусирајќи го вниманието на архитектонските линии и интеракцијата на светлината и сенката. Овој избор и дава на фотографијата безвременски, речиси апстрактен квалитет, дозволувајќи му на гледачот да се вклучи во чистата форма и суштина на структурата.

Темното, замислено небо служи како драматична позадина, подобрувајќи го целокупното расположение на фотографијата. Облаците, со нивните вртливи модели, додаваат елемент на динамика и контраст со крутите линии на зградата. Оваа атмосферска интеракција дополнително го продлабочува чувството за драма и го зголемува визуелното влијание на сликата.

Ерина Богоева, со потекло од Скопје, Македонија, доловува не само зграда, туку дел од сложената историја на нејзиниот град. Бруталистичката архитектура на Скопје, родена од период на реконструкција и издржливост, е проткаена со културно и историско значење. Преку нејзиниот објектив, Ерина ги поканува гледачите да се вклучат во ова наследство и да размислуваат за архитектонските и историските наративи вградени во овие конкретни форми.