-13% Попуст

3,999.00ден

„Влада на Македонија“ Филип Конески

Опис

Име: “Влада на Македонија”

Техника: Дигитална илустрација печатена на рачно изработена бетонска плоча

Година: 2024

Секоја бетонска плоча е спакувана во картонска кутија и доаѓа со една разгледница од Скопје.

Доколку имате било какви прашања поврзани со купувањето на сликата ве молиме контактирајте на info@dekorama.design

Пишете ни!

Дополнителни информации

Димензија

200х200мм

Испорака

Во цената не е вклучена испораката надвор од Скопје

Опис

„ВЛАДА НА МК“, модернистички почит на бетонот

Дигиталната илустрација на Филип Конески, отпечатена на рачно изработена бетонска плоча, претставува смела изјава за пресекот на уметноста и технологијата. Делото, насловено „ВЛАДА НА МК“, прикажува модернистичка архитектонска структура поставена на позадината на етерични облаци, поврзани со она што може да се гледа како облаци во облик на линија произведени од издувните гасови од моторот на авионот или промените во воздушниот притисок.

Изборот на бетон како медиум е знак на трајната природа на архитектурата. Тоа е материјал кој зборува за силата, стабилноста и човечката желба да остави траен белег. Контраст на цврстината на бетонот е дигиталниот печатење – медиум често поврзан со минливоста и брзото темпо на дигиталната ера. Делото на Конески ја доловува оваа двојност, размислувајќи за трајноста на нашите културни зданија наспроти небото кое постојано се менува.
Палетата на бои доминирана од сина и светло зелена предизвикува чувство на смиреност и размислување. Дамките и прскањата додаваат длабочина, што укажува на непредвидливата природа на животот и околината.

Зградата или институцијата Влада на МК ги симболизира модерните аспирации и богатото архитектонско наследство на земјата. Делото на Конески е доказ за еволутивната природа на уметноста. Со спојување на традиционалните и модерните техники, тој ги предизвикува гледачите да ги преиспитаат нивните перцепции за уметничките медиуми.

Почувствувајте ја текстурата: допрете го бетонот, поврзете со физикалноста на уметничкото дело. Бетонот нуди сетилно искуство кое дигиталните слики сами по себе не можат да го реплицираат.

„ВЛАДА НА МК“ на Филип Конески е повеќе од уметничко дело; тоа е дијалог помеѓу минатото и сегашноста, опипливото и нематеријалното. 🌌🏛️

Автор

Филип Конески е роден во Скопје. Дипломира на Архитектонски факултет во Скопје на тема „Институт за конзервација и реставрација“. Во работните искуства се вклучени архитектонски, занаетчиски и уметнички студија. Покрај основањето на МАРХ (нет простор посветен на промоција на македонската архитектура пред пошироката јавност, преку минатите и денешните реализации, проекти, концепти, идеи), останатото време му е посветено на повеќе области во полето на творештвото, дедека во матичната сфера (архитектурата) се стекнува со повеќе самостојни и групни награди на домашни и меѓународни конкурси.