36,900.00ден

“Conversation” Стефан Димовски

Опис

Име: “Conversation”

Техника: Акрилик на платно

Година: 2023

Доколку имате било какви прашања поврзани со купувањето на сликата ве молиме контактирајте на info@dekorama.design

Пишете ни!

Дополнителни информации

Димензија

700х700мм

Испорака

Во цената не е вклучена испораката надвор од Скопје

Опис

„Разговор“ од Стефан Димовски – подводен симпозиум

Во длабочините на платното на Димовски се развива таен собир – симпозиум на водни суштества вклучени во тивок дискурс. „Разговор“ нè повикува да се нурнеме во неговите церулеански струи и да го дешифрираме неизговорениот јазик на рибите.

Стилизираните риби на Димовски го населуваат платното, секоја со преголеми, кружни очи. Овие кругови служат како портали – прозорци во нивните души од ритам. Нивните изрази се разликуваат, некои контемплативни, други љубопитни, но сите се ангажирани.

Доминантните сини и зелени ја предизвикуваат прегратката на океанот. Овие нијанси брануваат низ композицијата, се спојуваат и се разминуваат како плимата и осеката. Заднината е неутрална, им овозможува на рибите да заземат централно место.

„Разговор“ е метафора за човечката интеракција. Рибите, иако се различни, формираат колектив – микрокосмос на општеството. Нивната близина сугерира другарство, споделени искуства и тивки врски што нè поврзуваат заедно.

Димовски ги антропоморфизира своите субјекти. Овие риби не се обични суштества; тие се соговорници. Нивниот поглед навестува разменети тајни, раскажани приказни и споделена мудрост помината низ водени шепоти.

Замислете го овој подводен собир: совет од риби кои разговараат за прашања од голема важност – можеби мистериите на длабочините, одливот и протокот на струите или неостварливиот трепет на сончевата светлина на лушпите. Нивната тишина ја засилува интригата.

Приближете се кон платното како да ја спуштате главата под брановите. Почувствувајте ја свежината, бестежинската состојба. Очите на рибата нека ве вовлечат подлабоко.

За што разговараат овие риби? Дали е тоа љубов, опстанок или егзистенцијални размислувања? Направете своја сопствена приказна; споделете го со колегите ентузијасти во уметноста.

Aко ви се допаѓаат рибите задлабочени во разговор, може лесно да станете сопственик на ова супер парче уметност, само додадете ја во кошничка.