92,250.00ден

“Златна рипка” Ана Митевска

Опис

Име: “Златна рипка”

Техника: Акрил на платно

Година: 2024

Доколку имате било какви прашања поврзани со купувањето на сликата ве молиме контактирајте на info@dekorama.design

Пишете ни!

Дополнителни информации

Димензија

1000х1500мм

Испорака

Во цената не е вклучена испораката надвор од Скопје

Опис

„Златната рипка“ на Ана Митевска е доказ за моќта на апстракцијата – јазик што го надминува реализмот, повикувајќи нè да истражуваме надвор од видливото. 🎨🔍

Апстрактното ремек-дело на Ана Митевска, „Златна рипка“, ги поканува гледачите да се нурнат во царството каде што потезите на четката стануваат струи, а боите се спојуваат како вода што се среќава со сончевата светлина.

На прв поглед, „Златна Рипка“ нè обвива во светлечки воден универзум. Платното пулсира со енергија, како да доловува риба која се движи низ водите бакнати од сонцето.

Употребата на техниката импасто кај Митевска додава текстура. Дебелите слоеви боја создаваат тактилно искуство, поканувајќи ги гледачите да поминат со прстите низ платното. Лушпите на рибата излегуваат од ова море со текстура, фаќајќи светлина и фрлајќи сенки.

Рибите се антички симболи на трансформација. Тие се движат меѓу царствата – водата и воздухот – слично како уметници кои ги трансформираат суровините во уметност. Рибата на Митевска станува метафора за креативност и метаморфоза.

Минливата природа на убавината е опиплива. Исто како што сончевата светлина танцува на вода, „Златна рипка“ доловува минлив момент. Рибата не потсетува да ја цениме убавината во нејзината непостојаност.