-22% Попуст

3,499.00ден

„НБРМ“ Филип Конески

Опис

Име: “НБРМ” или Народна Банка на Македонија

Техника: Дигитална илустрација печатена на рачно изработена бетонска плоча

Година: 2024

Секоја бетонска плоча е спакувана во картонска кутија и доаѓа со една разгледница од Скопје.

Доколку имате било какви прашања поврзани со купувањето на сликата ве молиме контактирајте на info@dekorama.design

Филип Конески е роден во Скопје. Дипломира на Архитектонски факултет во Скопје на тема „Институт за конзервација и реставрација“. Во работните искуства се вклучени архитектонски, занаетчиски и уметнички студија. Покрај основањето на МАРХ (нет простор посветен на промоција на македонската архитектура пред пошироката јавност, преку минатите и денешните реализации, проекти, концепти, идеи), останатото време му е посветено на повеќе области во полето на творештвото, дедека во матичната сфера (архитектурата) се стекнува со повеќе самостојни и групни награди на домашни и меѓународни конкурси.

Пишете ни!

Дополнителни информации

Димензија

200х200мм

Испорака

Во цената не е вклучена испораката надвор од Скопје

Опис

„НРБМ“, урбан пулс од Филип Конески

Уметничкото дело е дигитална илустрација, која ја прикажува зградата на НРБМ која допира до небото. Ова не се само какви било згради; тие се артериите на градот, облакодери во кои се сместени соништата и амбициите. Исцртани во задебелена впечатлива розова боја што го заробува окото, тие се исполнети со сини нијанси кои зборуваат за прозорците – прозорци кои се и буквално и метафорични, гледајќи во светот и во душите на оние што работат внатре.

Во аголот, речиси како шепот, стои акронимот „НРБМ“, Народна банка на Македонија. Тоа е суптилно поздравување на институцијата која стои како столб на економската сила, но овде таа е претставена не како високо здание туку како дел од градското ткиво, интегрирано во деловните активности и секојдневието во животот на Македонецот.

Изборот на Конески на бетонот за медиум не е воопшто случаен. Бетонот е темелот врз кој се изградени нашите градови, и користејќи го како негово платно, тој нè потсетува на трајноста на уметноста, трајната природа на нашите урбани пејзажи и цврстината на финансиските системи кои го поткрепуваат нашето општество.

Ова дело не поканува да размислиме за односот помеѓу структурите што ги создаваме и животите што ги водиме. Тоа е парче што заслужува да се види, да се дискутира и да се памети – не само поради неговата естетска привлечност, туку и поради прашањата што ги поставува и приказните што ги раскажува.