17
Јан

5 принципи за дизајн на идеална кујна, создавање функционален, ергономски и убав простор

Ваша кујна, ваши правила

Кујната е повеќе од само место за готвење и јадење. Таа е срцето на домот, каде што семејството и пријателите се собираат за да создадат спомени и заедно да уживаат во вкусните оброци. За да го искористите максимумот од овој посебен простор, ние во Декорама при дизајнот на кујна секогаш ја земаме во предвид функционалноста, ергономијата и естетиката. Во овој пост, ќе истражиме пет клучни принципи на дизајнот на кујната кои се битни за да креираме кујна која ќе ги задоволи сите ваши потреби.

Функционалност: Основата на секој одличен дизајн на кујната е функционалноста. Кога ја дизајнирате вашата кујна, од суштинско значење е да размислите за работниот тек и движењето на лицето што ја користи. Ова вклучува да ги имате потребните апарати и простор за складирање на вистинските локации, како и да се осигурате дека има доволно простор за шалтер за подготовка на храна. На пример, чувајте ги фрижидерот, мијалникот и шпоретот во непосредна близина еден до друг за да го минимизирате потребното количество одење и достигнување. Исто така, проверете дали шалтерите се на вистинската висина за корисникот, за да можат удобно да работат без да го напрегаат грбот или рамената.

Ергономијата е од клучно значење за удобна и безбедна кујна. Ние дизајнираме кујни имајќи го на ум корисникот, со тоа што работните површини, елементите и апаратите ги планираме на вистинската висина.Ергономија: Покрај функционалноста, ергономијата е уште еден критичен аспект на дизајнот на кујната. Кујната која е дизајнирана имајќи ги предвид удобноста и безбедноста на корисникот ќе ја олесни работата и ќе го намали ризикот од повреди предизвикани од лошо држење или непријатни движења. Ова вклучува осигурување дека работните површини, долните и горните елементи, и апаратите се на вистинската висина за корисникот и дека тој/таа има доволно простор за движење. На пример, избегнувајте да го ставате шпоретот или мијалникот премногу блиску до ѕидот или други пречки, што би го отежнало движењето. Исто така, размислете за додавање остава (доколку дозволува просторот), за корисникот да може лесно да пристапи до предметите складирани во задниот дел.

Осветлување: Доброто осветлување е неопходно за функционална кујна. Ова вклучува и природна светлина, како и осветлување на деловите над работните површини и мијалникот. Природната светлина е важна за создавање светол и весел простор, додека осветлувањето на работните површини е од суштинско значење за подготовка на храна, готвење и чистење. На пример, доколку е можно планирајте природна светлина во кујната и/или за поставување на осветлување под горните елементи за да ги осветлуваат работните површини.

Складирање: Добро дизајнираната кујна треба да има доволно простор за складирање садови, прибор и други материјали за готвење. Ова ги вклучува горните и долните елементи, како и оставата и простор за складирање на мали кујнски апарати. На пример, размислете за додавање полици што се извлекуваат, и други решенија за складирање за да го олесните пристапот до предметите складирани во задниот дел од кабинетите.

Естетика: Кујната треба да биде и функционална и визуелно привлечна. Ова вклучува избор на материјали кои се квалитетени, издржливи и привлечни, како и избор на шема на бои што го надополнува целокупниот дизајн на кујната. На пример, доколку сте во можност користите природни материјали како дрво, плотни од природни материјал за да создадете топол и привлечен простор. Исто така, изберете шема на бои што го одразува вашиот личен стил и целокупниот дизајн на вашиот дом.

Како заклучок, дизајнирањето кујна која е функционална, ергономска и убава е предизвик, но имајќи ги в предвид овие пет принципи, ќе создадеме простор кој ги задоволува сите ваши потреби. Кујната која е дизајнирана имајќи ја предвид функционалноста, ергономијата, осветлувањето, складирањето и естетиката, ќе биде задоволство за работа и ќе стане срцето на вашиот дом.