06
Дек

Култни парчиња мебел 2

Модел: Ламба скакулец/ Grasshopper Floor Lamp

Дизајнер: Greta Grossman

Година: 1948

Greta Grossman е една од најплодните дизајнер(к)и на сите времиња. Таа го има популаризирано скандинавскиот дизајн  од другата страна на Атлантикот  откако емигрирала во Лос Ангелес од Шведска.  Во 1947/48 го креира својот најпознат дизајн на ламба кој личи на скакулец.

Модел: Гардеробер на тркала/Wardrobe on Rollers

Дизајнер: Josef Pohl

Година: 1929/30

Овој едноставен гардеробер од шперплоча е креиран од Чешкиот дизајнер Josef Pohl во 1929 г. И познат како “гардеробер на ерген” поради својата мобилност и заштеда на простор. Дизајниран со мобилност на ум, поставен е на тркала, со што е олеснето движењето во различни правци.  Идејата е да се овозможи опремување на апратманите по пристојна цена.

Модел: The Eames Lounge Chair and Ottoman

Дизајнер: Ray and Charles Eames

Година: 1956

Креативното дуо Ray and Charles Eames се прекрасен пример на трендсетери. Со нивната бескрајна љубопитност за експерименти, овој пар прави револуција во американскиот декор во 40-тите години. Едно од најпознатите и култни парчиња мебел е  нивната лежалка/Eames lounge chair.