24
Ное

ВАША КУЈНА, ВАШИ ПРАВИЛА

Дизајнирањето на кујна е предизвик, бидејќи секој простор е уникатен. Покрај функционалните и техничките детали, се трудиме да го направиме најдоброто естетско решение кое нема визуелно да го нагрдува и оптоварува просторот. Нашите дизајнери ја обликуваат кујната во согласност со сите ергономски и функционални закони, и на секој елемент му даваат идентитет и соодветно место. Ние ќе ја нацртаме и дизајнираме идеалната мала или не толку мала кујна за вас. ВАША КУЈНА, ВАШИ ПРАВИЛА – се е составен дел на нашиот пристап, бидејќи сме посветени да направиме кујна со која ќе го преставиме и задоволиме вашиот уникатен вкус и стил.

Пополнете ја формата на линкот или пишете на info@dekorama.design.

Кои се кујнските елементи без кои не се може? Што е неопходно односно кои се must-have елементи во една кујна?

 • Долни елементи
 • Горни висечки елементи
 • Отворени полици
 • Идеи за складирање на поголеми кујнски апарати и предмети
 • Рерна и плотна • Фрижидер • Мијалник и чешма • Аспиратор • Машина за садови (доколку дозволува просторот)

“Ефикасен дизајн: во мала кујна главните елементи/апарати или кујнски единици лесно се достапни. Се е на дофат на рака..”

Зошто мала кујна? – “Small Is the New Big”

 • Енергетска ефикасност: малите кујни имаат потреба од помалку енергија за осветлување и греење. Трошоците за осветлување и климатизација се значително помали, што ги прави енергетски поефикасни.
 • Штедење на време: во мала кујна, сите потребни алатки, садови и состојки се на рака. Ова значи дека готвењето и подготвувањето на оброци станува подобро организирано и ефикасно, што ви овозможува да заштедите време.
 • Максимално искористување на просторот: ограниченоста од аспект на големина прави малите кујни да се дизајнираат имајќи на ум максимално користење на просторот.
 • Лесно одржување: мала кујна е подобра и полесна за чистење и одржување. Многу полесно е да се одржува чиста и средена (за разлика од голема кујна), што го олеснува секојдневното работење во неа.
 • Помал трошок за материјал, поевтина кујна: вкупните трошоци за изработка на мала кујна се неспоредливо помали, од причина што количините на материјали се помали.
 • Модерен изглед и стил: малите кујни можат да бидат модерни и стилски дизајнирани. Со правилно избрани бои, материјали и детали, мала кујна може да создаде модерен и функционален изглед, што е во тек со современите тенденции во дизајнот на интериор.
 • Полесен дизајн: помала кујна, помалку опции од аспект на дизајн. Бидејќи дизајнот на основата е ограничен од аспект на пристап до вода, струја, светлина, поголемо внимание може да се посвети на изборот на материјали (иверица, медијапан, фурнир или природно дрво, метален или лиен мијалник и сл.). Може да се изберат и поскапи материјали: бидејќи се набавуваат помалку материјали (2-3 м² гранитна плотна, наместо 5-6 м²) може да си дозволите избор и на поскап материјал.
 • РЕНОВИРАЊЕ НА МАЛА КУЈНА Е ИСТО ТАКА ПОЛЕСНО И ПОЕВТИНО: само со менување на предни врати на елементите или нова плотна и мијалник со чешма, може да го добиете посакуваниот нов изглед.