24
Окт

Марфи или пиколино (ѕиден) кревет – совршеното решение за мали станови

Ова корисно чудо е измислено во 1912 година од Вилијам Марфи. Марфи креветите до денес доста го имаат променето и усовршено изгледот благодарение на напредната технологија, но принципот е ист – кога е спуштен е целосно удобен кревет со нормален душек (за разлика од креветите на склопување), а кога Ви е потребен простор зафаќаат онолку место од ѕидот колку што е дебелината на душекот.

Креветот Марфи е тип на кревет што се повлекува или се преклопува од ѕид или внатре во плакарот. Затоа обично е познат и како ѕиден кревет, во Македонија е познат како Пиколино. Карактеристиката на овој кревет е за заштеда на простор и е често го прави популарен избор за соби за гости, мансарди од типот на студио, мобилни домови и помали станови. Крајната цел е зафаќање на што е можно помалку површина од ограничениот простор.

Креветот Марфи се нарекува и кревет на спуштање или кревет на склопување.

Доколку Ви треба помош при на дизајнирање на вашиот дом во современ или     модерен стил (2Д и/или 3Д/рендери)и/или изработка на мебел,   побарајте нè.

За разлика од “обичните” кревети, кој одземаат 3-4 квадратни метри, креветите Марфи користат значителна количина на подот само кога се во употреба и може уредно да се складираат вертикално за да се ослободи простор. Како резултат на тоа, може да ја користите таа подна површина за сè друго што ви треба, на пр. домашна канцеларија или дневен простор. Несомнено дека може секојдневно да спиете на креветот Марфи. Сепак многу често е наменет за резервни или гостински спални соби за да не се одземе премногу простор со обичен кревет. Некои Марфи кревети имаат опаѓачки маси, изложени кабинети или полици кога креветот е преклопен (на ѕид).

Поголемиот дел од креветите Марфи не доаѓаат со пружини за кутии. Наместо тоа, душекот обично е поддржан од платформа или мрежа што не дозволува да виси кога е затворен. Кога креветот е подигнат исправено, душекот е прикачен на рамката на креветот, обично со ластици или еластични ремени за да се задржи душекот на своето место. Постојат бројни варијации и дизајни, вклучително и странично монтирани кревети Марфи, кревети на спрат Марфи и решенија со дополнителни функции.

ШТО ДОБИВАТЕ ДОКОЛКУ СЕ РЕШИТЕ ЗА ВАКОВ КРЕВЕТ?

  • Ќе заштедите простор, имено вообичаено креветите се со дебелина од 38-45 см кога се преклопени.
  • Добивате мултифункционален простор – може да добиете функција на спиење, работа или учење, складирање работи и секојдневно седење во истиот простор.

Mарфи или ѕидните кревети се: еднокреветни и двокреветни, хоризонтални и вертикални, на спрат и подигнати – но имаат заедничка карактеристика, тоа можат да се преклопат на ѕид кога не се користат. Нема ограничувања за душекот ниту по тежина, тип или големина. Душекот може да биде жичен или сунѓерест. Единственото ограничување е тоа што во стандардната верзија вообичаено дебелината на душекот не треба да надминува 21 см.

Марфи креветот како концепт не е толку популарен кај нас во Македонија, но којзнае, можеби ќе инспирираме нечија креативност денес.