02
Фев

Канцелариски мебел дизајниран од Френк Лојд Рајт

Френк Лојд Рајт е познат архитект и дизајнер, пред сè по неговиот придонес во американската архитектура и дизајн на ентериер. Неговите дизајни имаа трајно влијание врз модерната архитектура и продолжуваат да ги инспирираат дизајнерите и денес. Еден од неговите помалку познати придонеси е неговиот дизајн на мебел, кој сега повторно се реиздава и повторно открива.

Дизајните на Френк Лојд Рајт

Мебелот дизајниран од Рајт беше инспириран од истите принципи кои ја водеа и неговата архитектура. Тој верувал во креирање хармонија помеѓу внатрешноста и надворешноста на зградата, а неговиот мебел ја одразува и ја следи оваа филозофија. Мебелот на Рајт беше дизајниран да биде функционален и естетски пријатен, имено тој користи чисти линии и едноставни форми. Неговите дизајни беа пред своето време и сè уште беспрекорно се вклопуваат во модерните ентериери.

Колекција за административна зграда SC Johnson

Една од најпознатите колекции на мебел на Рајт беше создадена за административната зграда SC Johnson во Рацин, Висконсин. Оваа зграда беше една од најважните нарачки на Рајт и се смета за едно од неговите ремек-дела. Мебелот дизајниран за оваа зграда е создаден за да ја надополни архитектурата на зградата и да обезбеди функционален работен простор за вработените. Колекцијата вклучуваше работни маси, столици и друг канцелариски мебел, сите со препознатливиот стил на Рајт.

На една тензична средба Рајт ги нарекол ентериер дизајнерите инфериорни сквернавци (Wright proclaiming his dislike of interior decorators, calling them “inferior desecrators“).

Ревитализирана колекција

Steelcase, водечки производител на канцелариски мебел, неодамна ги реиздаде дизајните за мебел на Рајт создадени за административната зграда SC Johnson. Колекцијата вклучува ажурирани верзии на оригиналните парчиња, со инкорпорирани современи материјали и техники на производство. Резултатот е збирка мебел што е и убава и функционална која обезбедува уникатно решение за современи канцеларии.

Дизајните на мебелот на Френк Лојд Рајт се оставнина и доказ за неговата вештина како дизајнер и неговата посветеност да создава хармонични простори. Ревитализираната колекција на неговите дизајни на административната зграда SC Johnson нуди свеж приказ на овие култни парчиња, што ги прави достапни за новата генерација ентузијасти за дизајн. Без разлика дали сте архитект, дизајнер или само некој кој го цени убавиот мебел, дизајните на Рајт сигурно ќе ве инспирираат и одушеват.