31
Мај

Важноста на одржливиот дизајн на мебел или како започнавме бизнис со страст за стар мебел

Во „Урбан Олд“ Орхидеја Огњановска и Надица Кипровска на секое старо парче мебел гледаат како можност за нова приказна, нов живот кој ќе биде продолжение на старото поглавје. Ова е краток гостински пост на Орхидеја и Надица.

За нас (Орхидеја и Надица) старата дрвена маса или шкаф не е безживотно парче мебел што ја завршило својата приказна и не може да се вклопи во модерен ентериер. Напротив, веруваме дека секое парче мебел има потенцијал да се трансформира во нешто убаво и уникатно.

Нашето патување го започнавме пред речиси 9 години, водени од нашата страст за стариот мебел и желбата да им дадеме нов живот на овие парчиња. И сега, по многу труд и посветеност, конечно ја отворивме нашата продавница во ГТЦ веднаш спроти кино Милениум (1 спрат) каде го прикажуваме нашиот уникатен редизајниран и реупотребен мебел.

Во овој гостински блог пост, ќе ја споделиме нашата приказна за тоа како нашата љубов кон стариот мебел ја претворивме во успешен бизнис во Македонија. Ќе разговараме за предизвиците со кои се соочивме на патот, за нашата дизајнерска филозофија (фокус на одрживоста) и за нашата визија за иднината на „Урбан Олд“.

За да ги трансформирате старите материјали во нешто ново и вредно, треба да бидете во можност да го видите потенцијалот во она што другите би можеле да го сметаат за ѓубре. Во Urban Old, се гордееме со нашата способност да погледнеме во стариот мебел и да го видиме потенцијалот за нешто убаво.


Со оглед на тоа што светот станува сè повеќе свесен за потребата од одржливост и намалување на отпадот, не е изненадување што повеќе луѓе се свртуваат кон студијата за дизајн на мебел како Urban Old за да му дадат нов живот на стариот мебел. Upcycling е процес на преземање стари материјали и нивно трансформирање во нешто ново и вредно, а тоа е процес што Urban Old добро го знае. Но, што е она во upcycling што го прави посебна форма на уметност, и како Urban Old го користи овој процес за да создаде уникатни и убави парчиња мебел?


Прво, надградбата бара креативност и имагинација. За да ги трансформирате старите материјали во нешто ново и вредно, треба да бидете во можност да го видите потенцијалот во она што другите би можеле да го сметаат за отпад. Се гордееме со нашата способност да погледнеме во стариот мебел и да го видиме потенцијалот за нешто убаво. Ние во Urban Old, имаме вешт тим кој го вложува своето срце и душа во секое парче мебел што го создава.

Второ, самиот редизајн бара вештина и изработка. За да ги претворите старите материјали во нешто ново и вредно, треба да имате технички вештини за работа со различни материјали и алатки. Конечно, надградбата бара посветеност на одржливост и намалување на отпадот. Со пренамена на старите материјали, можеме да помогнеме да се намали побарувачката за ново производство и да се зачуваат природните ресурси ресурсите.

Затоа ние во Urbanold, веруваме во важноста на одржливиот дизајн на мебел и влијанието што може да го има врз животната средина. Редизајнирњето не е само процес – тоа е форма на уметност. Со комбинирање на креативноста, вештината и посветеноста на одржливоста, можеме да создадеме уникатни и убави парчиња мебел што раскажуваат приказна и ја зачувуваат историјата. Придружете ни се во нашата мисија да ги трансформираме старите материјали во нешто ново и вредно.