22
Ное

Влијанието и важноста на бојата во внатрешното уредување

Бојата е меѓународен визуелен јазик кој е разбирлив за сите. Поради тоа кога се обидувате да комуницирате или пренесете нешто преку внатрешното уредување, тоа најдобро може да го направите преку бојата.

Различните нијанси предизвикуваат различни чувства и расположенија, па затоа при внатрешното уредување на некоја просторија, клучно е да знаете каква атмосфера сакате да постигнете. Бидејќи топлите бои го зголемуваат метаболизмот и ве прават гладни, ентериерите на рестораните често се во нијанси на жолта, портокалова и црвена боја за да се зголеми апетитот. Сината боја е претставник на доверба, креативност и смиреност. Додека зелените се поврзуваат со природата, свежината, чистотата.

Боите исто така можат да помогнат во создавање илузија на поголема или помала просторија. Ако просторијата е мала и количината на природна светлина е ограничена, светлите бои се вистинскиот избор. Ако просторијата е голема, потемните бои ќе создадат пријатна, удобна околина.

Одбирањето на бојата во ентериерот може да биде многу комплицирано, затоа одвоивме неколку правила кои значително ќе ви помогнат при уредувањето на вашиот дом.

Доколку Ви треба помош при на дизајнирање на вашиот дом во современ или        модерен стил (2Д и/или 3Д/рендери)и/или изработка на мебел, побарајте нè.

Правило 60-30-10

Правилото 60-30-10 е најдобар пријател на секој обожавател на внатрешен дизајн. Без разлика каква е вашата лична естетика или како сакате да изгледа вашата соба, можете да го користите ова правило за да бидете сигурни дека вашиот избор на бои останува избалансиран. За ова правило, ќе користите три бои. Броевите 60, 30, 10 се однесуваат на процентите на боја во ентериерот. Еве како функционира: прво, ќе изберете една нијанса да биде вашата доминантна нијанса. Таа треба да заземе 60% од просторијата. Обично, ова ќе биде неутрална нијанса што може да покрие повеќе простор без да изгледа нападно. Следна ќе биде вашата секундарна боја, која обично е малку посмела и зафаќа околу 30% од просторот. Конечно, вашата акцентна боја е вашата најхрабра нијанса и треба да ги сочинува преостанатите 10 проценти.њето на вашиот дом.

Топли наспроти ладни бои

Фразата „топли наспроти ладни бои“ се однесува на тоа каде специфичните нијанси се наоѓаат на тркалото на бои. Традиционално, нијансите како црвена, портокалова и жолта се сметаат за топли бои но, неутралните како кафеава и кафеава исто така се наоѓаат на тој спектар. Од другата страна на спектарот се ладните бои, односно сината, зелената виолетовата, како и сивата. Изборот на топли или ладни бои ќе влијае на енергијата на просторот. Бидејќи топлите бои имаат тенденција да внесат оптимизам и возбудливост во собата, тие се најдобри за трпезарии или кујни. Ладните бои, од друга страна, најдобро функционираат во спални и канцелариски простори, каде што се бара смирувачка енергија.

Комплементарен контраст

Од сите правила за боја што ги користат дизајнерите на ентериер, комплементарниот контраст на бои често се смета за наједноставен. Тоа е затоа што оваа шема на бои вклучува само две нијанси. Конкретно, користи две нијанси кои се наоѓаат директно една спроти друга во спектарот на бои, што значи дека се добиваат комбинации како сина и портокалова, жолта и виолетова или црвена и зелена. Овие парови на бои се исклучително со висок контраст, што значи дека, иако тие внесуваат силна енергија во просторот, сепак најдобро се користат во мали дози. Би требало да се внесуваат како акцентни бои со користење на многу неутрални тонови за да се избалансира просторот.

Хармонија по аналогија

За ова правило, сè што треба да направите е да изберете една боја од тркалото, заедно со нејзините две соседните бои. Овде, две бои ќе бидат основни, а третата ќе биде мешавина од двете. На пример, црвена, портокалова и жолта или црвена, виолетова и сина. Бидејќи ова правило вклучува три бои, можете да го инкорпорирате  правилото 60-30-10 за да се постигне баланс. Освен основните бои, секогаш можете да направите и аналогна шема користејќи неутрални бои. Всушност, тоа се нарекува монохроматска шема на бои.

Текст и фотографии подготвила Моника Кољозова.