11
Мар

Добитниците на Прицкеровата награда за архитектура (2000-2005 год.) и нивните култни дизајни на мебел

Дизајнот на мебел е составен дел на архитектурата, а наградата за архитектура Прицкер е најпрестижната награда во областа на архитектурата. Добитниците на оваа награда се познати по нивната исклучителна работа во дизајнирање комерцијални и резиденцијални згради и објекти, но дали знаете дека некои од нив дадоа и значаен придонес во дизајнот на мебел? Во оваа статија, ќе погледнеме некои од најпознатите парчиња мебел дизајнирани од добитниците на наградата Прицкер за архитектура од 2000 до 2005 година.

Дизајните на Рем Колхас

Рем Колхас, добитник на Прицкеровата награда за архитектура во 2000 година, е познат по својот иновативен и неконвенционален пристап кон архитектурата. Неговите дизајни на мебел не се разликуваат. Колекцијата Tools for Life на OMA/Rem Koolhaas е дизајнирана да ги задоволи современите работни и социјални барања, комбинирајќи ги двете во едно. Колекцијата вклучува прилагодливи маси и вртливи столчиња направени од едноставна палета на материјали. Компатибилна е со различни работни места и станбени ентериери.

Жак Херцог и Пјер де Меурон

Жак Херцог и Пјер де Меурон, добитниците на Прицкеровата награда за архитектура во 2001 година, се познати по својот минималистички и модернистички пристап кон архитектурата. Нивните дизајни на мебел ја одразуваат истата естетика. Во текот на дизајнот на нивните архитектонски проекти, тие дизајнираа и над 600 предмети: парчиња мебел, светлосни тела, текстил и архитектонски детали, како што се куки за палто или рачки на врати. Овие предмети се прилагодени за одредени згради, места и луѓе кои ги користат.

Глен Муркат

Глен Муркат, добитник на Прицкеровата награда за архитектура во 2002 година, е познат по својот одржлив и еколошки пристап кон архитектурата. Неговите дизајни на мебел ја одразуваат истата филозофија. Едно од неговите најзначајни парчиња мебел е „Bush Chair“, што го дизајнираше во 1983 година. Столот е направен од дрво и платно и е дизајниран да се користи во австралиската грмушка. Столот не само што е функционален туку е и убав и одржлив.

Јорн Утзон

Јорн Утзон, добитник на Прицкеровата награда за архитектура во 2003 година, е познат по неговиот дизајн на операта во Сиднеј. Неговите дизајни на мебел не се помалку убави и култни. Едно од неговите најзначајни парчиња мебел е „Aurora Chair“. Столот е направен од дрво и има уникатна и органска форма која е инспирирана од природата.

Z-Scape мебел на Заха Хадид

Заха Хадид, добитничка на Прицкеровата награда за архитектура во 2004 година, е позната по нејзиниот футуристички и авангарден пристап кон архитектурата. Нејзините дизајни на мебел ја одразуваат истата естетика. Еден од нејзините најзначајни парчиња мебел е „Z-Scape Chair“, кој го дизајнираше во 2005 година. Столот е направен од фиберглас и има скулпторски и футуристички дизајн.

Morphosis на Том Мејн

Том Мејн, добитник на Прицкеровата награда за архитектура во 2005 година, е познат по својот храбар и смел пристап кон архитектурата. Неговиот дизајн на мебел го одразува истиот став. Едно од неговите најзначајни парчиња мебел е „Morphosis“, кој го дизајнираше во 2002 година. Столот е направен од алуминиум и има остар и аголен дизајн кој е инспириран од работ на зградата.

Како заклучок, победниците на Прицкеровата награда за архитектура од 2000 до 2005 година дадоа значителен придонес во дизајнот на мебелот. Нивните парчиња мебел го одразуваат нивниот уникатен и иновативен пристап кон архитектурата и дизајнот. Овие парчиња мебел не се само функционални, туку и убави и „безвременски“. Ако барате интересни и уникатно парчемебел за вашиот дом (и финансиски може да си го дозволите), размислете за еден од овие дизајни од овие исклучителни архитекти.