11
Апр

Трансформација на мал станбен простор на студиото ESTUYO, Мадрид

Архитектонското студио Estuyo Studio, на чело со архитектот Хаиме Индураин, го именува „Таквите големи височини“ својот последен ревитализирачки проект во соработка со Irene García García. Станува збор за мал стан од четириесет и два квадратни метри сместен во стара зграда од 1920 година, во центарот на Мадрид.

Рехабилитацијата следеше по опсежниот процес, речиси археолошки, како во контекст на пронаоѓање на оригинални материјали, така и за реупотребата на други користени во реконструкцијата од 1990-тите, имплементирајќи ги во новиот проект.

Проектот на Estuyo Studio вклучуваше создавање на отворени и пространи области, истовремено зачувувајќи ја историјата на зградата преку внимателна организација која ги слави спомените на нејзините поранешни станари. Со истакнување на „замрзнатите спомени“ на зградата на нејзините ѕидови, секој слој раскажува уникатна приказна за луѓето кои некогаш ја нарекувале дом.


Проектот што го спроведе Estuyo Studio, расчисти и отвори простори кои ќе овозможат подијафазен простор, спроведувајќи нова организација во која се истакнуваат трагите што ги оставиле во објектот нивните поранешни станари, еден вид замрзнато сеќавање на ѕидовите на објектот, која во слоеви ги акумулира сеќавањата на луѓето што го населиле.

Трансформацијата на мал стан, сместен под покривот на зграда од 1920-тите, кој веќе бил реновиран во 90-тите, произлегува од желбата на сопственикот, архитект и уметник, да поседува слободен животен простор во постојана трансформација.


Во своите 42 m²:

> се зачува целокупноста на оригиналните подови од хидраулични плочки на куќата и црвените мермери од реновирањето на станот во 90-тите

> Покривот беше хидроизолиран и термички изолиран, отстранувајќи ги ниските тавани и додавајќи вредност на оригиналните дрвени греди на зградата.

> Прераспределбата на станот овозможи да се добијат два мезанина (еден вселив и еден технички), ослободувајќи ја основата на подот и генерирајќи повеќе алтернативи за климатизација на просторот. Позицијата на кујната како остров создава нов централен простор за живеење, а поликарбонатните куќишта на краевите на единствената создадена преграда обезбедуваат природна светлина од задниот дел на куќата и ја зголемуваат визуелната длабочина на целината.

>  На ѕидовите се сочувани остатоци од минатите животи на објектот. Зачувано е оригиналното поплочување на бањата, кое во новата дистрибуција се појавува во просторот на кујната, а избрани се и одредени површини од ѕидовите во кои се гледаат повеќеслојните слоеви на интервенција во домот.

Благодарност до Порта3 за текстот и фотографиите.