04
Јун

3D визуелизација на ентериерот или зошто цените варираат толку многу??

Кога станува збор за 3D визуелизација на ентериерот (рендерирање), од клучно значење е разбирањето на факторите кои влијаат на цената. Ајде да ги објасниме сите фактори одделно:

Кој ја создава визуелизацијата??

 • Професионална експертиза: искусен професионалец кој го усовршил својот занает со години пракса носи богатство на знаење и креативност на масата. Нивната способност да ги разберат принципите на дизајнот, осветлувањето, материјалите и просторот им овозможува да создаваат визуелно зачудувачки рендери.
 • Влијание на портфолиото: ентериер дизајнер со импресивно портфолио ја прикажува својата мината работа, демонстрирајќи ги своите способности. Клиентите често се подготвени да платат премиум цена ако се уверени дека нивниот проект е во вистински (способни) раце.
 • Ефикасност: искусните дизајнери работат ефикасно, минимизирајќи ги ревизиите и обезбедувајќи навремена испорака. Оваа ефикасност може позитивно да влијае на вкупните трошоци.

Квалитет: искусните дизајнери испорачуваат поквалитетна работа

 • Визуелен реализам: искусните дизајнери се истакнуваат во постигнувањето фотореалистички резултати. Нивното внимание на деталите, реалното осветлување и прецизното прикажување на материјалите го издигнуваат конечниот резултат.
 • Задоволство на клиентите: висококвалитетните рендери резонираат кај клиентите, без разлика дали се сопственици на куќи или корисници на деловен/комерцијален простор. Добро извршената визуелизација ја подобрува комуникацијата и донесувањето одлуки за време на процесот на дизајнирање. 
 • Долгорочно влијание: инвестирањето во квалитет се исплати на долг рок. Неверојатната визуелизација може да привлече клиенти, да ја зголеми продажбата и да ја подобри репутацијата на вашиот бренд кога станува збор за комерцијални проекти.

Деталите ја прават разлика:

 • Основни рендери наспроти рендери со врвни детали: едноставните рендери се побрзи и поевтини од фотореалистичните рендери со сложени детали. Замислете ја разликата помеѓу брза скица и ситно детално сликарство.

Комплексноста на проектот е битна:

Големината на вашиот простор е важна. Визуелизацијата на мала бања ќе биде поевтина од обемниот проект со повеќе соби.

 • Мали простори(и): визуелизирањето на компактна бања или мала соба е генерално поедноставно.Помалку елементи и помалку м2 значат помалку време потрошено за моделирање, текстурирање и рендерирање.
 • Големи простори(и): проектите со повеќе соби или експанзивните станбени површини или големи деловни или комерцијални простори бараат подетална работа. Поголемите простори вклучуваат дополнителен мебел, осветлување и архитектонски карактеристики, кои придонесуваат за повисоки трошоци.

Различни сцени, ако ви требаат различни агли и перспективи, потребно е дополнително време за рендерирање

 • Агли и перспективи: ако ви требаат различни погледи (како што се различни агли, крупен план или панорамски снимки), тоа влијае на обемот на работа.
 • Прегледи од 360 степени: Обезбедувањето сеопфатен приказ на просторот бара рендерирање од повеќе агли. Секој дополнителен приказ го зголемува целокупното време и цена на рендерирање.
 • Истражување на ентериерот: Клиентите честопати сакаат да видат како изгледа дизајнот од различни агли. Овие дополнителни перспективи ја подобруваат комуникацијата, но доаѓаат со цена.

Приспособувањето (персонализација), креирање мебел по мерка (наместо готови модели) или материјали на барање на клиентот, додаваат сложеност и повисока цена на проектот.

Уникатни елементи: персонализацијата додава сложеност и уникатност на секоја визуелизација.

 • Мебел по мерка: дизајнирањето на парчиња мебел или светлосни тела (како што се кујна, комода, плакари или уникатно осветлување) бара дополнително моделирање и работа со текстура.
 • Материјали и завршетоци: ако сакате специфични материјали (на пр., мермерни површини, егзотични дрвени подови), дизајнерот мора точно да ги претстави. Ова вклучува детално мапирање на текстурата и прилагодувања на материјалот.
 • Персонализација: приспособувањето на визуелизацијата да одговара на вашата визија вклучува дополнителен напор. Без разлика дали се работи за сопствена палета на бои или уникатен декор, прилагодувањето додава вредност, но и ги зголемува трошоците.

Комуникацијата е клучна

Јасни барања и детален краток опис: клиентот треба да обезбеди краток опис/преглед (брифинг) со посакуваните стилови и очекувањата, за да се рационализира процесот и и да се заштедат пари. Добро структурираниот бриф ја поставува основата за успешен проект. Еве зошто:

 • Јасност: клиентот јасно треба да ја артикулира визијата (ако ја има), целите и барањата. Која е целта на визуелизацијата (на пр. презентација на клиент – при продажба на стан, за планирање на мебел и декор, промена на стил на ентериер итн.).
 • Преференци за стил: клиентот треба да ја наведе саканата естетика или стил – без разлика дали е минималистичка, луксузна, бохо, скандинавска, индустриска или пријатна, да сподели кои се преферирани палети на бои, материјали и сите специфични елементи на дизајнот.
 • Функционални детали: клиентот треба да ги истакне функционалните аспекти (на пр., барањата за осветлување, просторниот тек, фокусните точки) за да му даде некоја насока на дизајнерот.
 • Референтни слики: клиентите треба да вклучат визуелни референци (фотографии од простори кои им се допаѓаат, ги посакуваат или ги инспирираат, табли за расположение, постоечки дизајни или архитектонски планови) за да ги пренесат нивните очекувања.

Очекувања за ревизија: клиентите треба да бидат реални, т.е. треба да разберат дека бројот на ревизиите како дел од креативниот процес е лимитиран. Сепак, јасните очекувања имаат корист од двете страни:

 • Бројот на ревизии е ограничени: однапред го дефинираме бројот на ревизии. Прекумерните ревизии можат да го продолжат проектот и да ги зголемат трошоците.
 • Временски рокови: времето потребно за ревизии ќе влијае на продолжување на рокот за испорак ана проектот. Итни промени може да предизвикаат дополнителни трошоци.
 • Очекуваме специфични повратни информации од клиентите: клиентите треба да дадат прецизни повратни информации. Наместо да кажете „Не ми се допаѓа“, треба да објаснат кои аспекти треба да се приспособат, променат (на пример, осветлување, материјал, композиција).

Транспарентност на цените во Декорама 

Во Декорама, ние веруваме во однапред и транспарентни цени. Истражете ги нашите услуги за 3D визуелизација и пронајдете го пакетот што најмногу одговара на вашите потреби и буџет: Dekorama 3D Visualization Services. 

Опсег на цени

Цените на индустријата обично се движат од 6 €/m² до 100 €/m², во зависност од погоре споменати фактори. Убаво дефинирање на клиентските специфични барања ќе ни помогне да ја пронајдеме најдобрата опција за вашиот буџет.