06
Јун

Имагинарна кафе средба меѓу Алберто Џакомети и Марк Ротко

Поставување на сцената

Париз, 1964 год. Прекрасно есенско попладне. Алберто Џакомети, познатиот швајцарски скулптор, седи стуткан во едно кафуле на мала маса во аголот на Les Deux Magots, историско место во Париз кое со генерации е место за средба на уметници и интелектуалци. Наспроти него седи Марк Ротко, американскиот апстрактен експресионистички сликар, со погледот вперен низ прозорецот. Ѕвонењето на приборот за јадење и мрморењето на разговорот обезбедуваат нежен саундтрак за нивната прва средба.

Случајна средба

Џакомети, со неговиот раштркана бела коса и секогаш присутна цигара, е виор на нервна енергија. Ротко, од друга страна, е студија во тивко размислување, неговиот темен костум, шешир и замислени карактеристики остро се контрастни со живоста на париската сцена.Нивните патишта никогаш претходно не се вкрстиле, но заеднички пријател, можеби сопственик на галерија или уметнички критичар, го олеснил ова запознавање, со надеж дека ќе поттикне креативен разговор.

Кршење на мразот

Додека пристигнува кафето, меѓу нив владее умерено незгодна тишина. Џакомети, секогаш социјалната пеперутка, се обидува да го скрши мразот со шега на сопствена сметка за борбите за вајање на човечка фигура. Ротко нуди досетлива насмевка, навестување на забава што трепери низ неговите карактеристики. Тие почнуваат да разговараат за нивната работа, прво колебливо, а потоа со зголемена страст.

Уметноста и човечката состојба

Џакомети зборува за неговата трајна фасцинација со човечката форма, неговите скулптури кои ја доловуваат суштината на постоењето, ранливоста и изолацијата на човечката состојба. Ротко, пак, ја опишува неговата потрага да предизвика емоции преку бојата, неговите слики се обидуваат да го доловат универзалното човечко искуство на радост, тага и мистериите на универзумот.

Ротко: (замислен) Интересно е како нашата уметност го одразува нашиот внатрешен свет, нели, Алберто? Замислете како ја преведувате таа суштина во вашиот животен простор.
(пали цигара, вдишува внимателно) Простор што ги буди истите емоции што ги предизвикуваат твоите скулптури – допир на осаменост, можеби, шепот на човечкиот дух.
Џакомети: (му блескаат очите) Интригантно, Ротко. Просторот како платно за душата. Да ви кажам што, ајде да најдеме некој што може да ни помогне да ја истражиме оваа идеја. Некој кој ги разбира и формата и чувството.
(Гестови кон читателот) Можеби вие, драг читателу, барате да создадете простор што зборува за вашата уникатна приказна? Ние можеме да Ви помогнеме.
(Смеа и трепет) На крајот на краиштата, добро дизајнираниот простор е повеќе од само ѕидови и мебел. Тоа е продолжение на нас самите, одраз на универзумот внатре.
Обратете се кај info@dekorama.design. Тие ќе креираат простор кој не само што ја отелотворува елеганцијата и привлечноста, туку и се усогласува со вашиот животен стил, создавајќи живеалиште кое е и неверојатно и спокојно, практично, но живописно. 🖌️

Уметност и љубов

Како што навлегуваат подлабоко, разговорот добива личен пресврт. Џакомети размислува за тоа како неговата уметност е обликувана од неговите бурни односи со жените, особено неговата сопруга Анет. Ротко, неодамна разделен од својата сопруга, се доверува на утехата што ја наоѓа во неговата уметност, засолниште од сложеноста на љубовта и загубата.

Уметноста и универзумот

И покрај нивните контрастни стилови, тие наоѓаат заеднички јазик во нивното заедничко верување во моќта на уметноста да го надмине физичкиот свет. Џакомети ги гледа своите скулптури како начин да се допре до суштината на битието, додека Ротко ги гледа неговите слики како портали за возвишеното. Како што згаснува попладневната светлина, тие споделуваат чувство на другарство, новопронајдено ценење за различните начини на кои уметноста може да го осветли човечкото искуство и пространоста на универзумот.

Континуиран дијалог

Нивниот разговор завршува со ветување дека ќе се сретнат повторно, можеби организираат посета на студијата. Додека Ротко се оддалечува, загубен во мислите, тој фрла поглед назад кон Џакомети, сè уште седнат на масата во кафеаната, а неговата цигара свети во самракот. Средбата остави трага, искра на креативна енергија што може да го најде својот пат во нивната идна работа.

Иако нема записи за средба на Џакомети и Ротко, нивните уметнички наследства споделуваат длабоко истражување на човечката состојба. Преку нивните контрастни медиуми, и скулпторите и сликарите ги пробиваат длабочините на човечките емоции, доловувајќи ги нашите ранливости, нашата потрага по љубов и нашето место во огромниот универзум.