06
Јан

Адолф Лос, архитект и дизајнер на мебел

Адолф Лос бил австриски архитект и дизајнер на мебел, пионер на модернистичкото движење во Австрија. Тој е најпознат по неговиот придонес во областа на архитектурата, но дизајнирал и голем број култни парчиња мебел.

Лос е роден во 1870 година во Брно, Чехословачка (сега Чешка). Студирал архитектура на Академијата за ликовни уметности во Минхен, а подоцна работел како чирак кај познатиот австриски архитект Ото Вагнер. Во 1903 година, Лос отворил своја архитектонска фирма во Виена и почнал да развива свој уникатен стил на модернистичка архитектура.

Покрај неговата работа во архитектурата, Лос бил и талентиран дизајнер на мебел. Некои од неговите најпознати парчиња мебел ги вклучуваат комплетот за трпезарија „Moller“ и столот „Loos“. Комплетот за трпезарија „Молер“, кој е дизајниран во 1929 година, се смета за класичен пример за модернистичкиот стил на Лос. Се одликува со чисти линии и минималистичка естетика, а изработен е од висококвалитетни материјали како даб и кожа. Столот „Loos“, кој е дизајниран во 1910 година, е уште едно култно парче мебел дизајнирано од Лос.

Дизајните на мебелот на Адолф Лос беа пред своето време и имаат трајно влијание на полето на дизајнот на мебел. Неговиот чист и минималистички стил и денес е многу баран од колекционерите и дизајнерските ентузијасти.

Адолф Лос верувал дека украсувањето и орнаментите на мебелот се непотребни, дури и штетни и знак на недостаток на култура и префинетост.Адолф Лос беше пионер на модернистичкото движење во архитектурата и дизајнот и верувал дека украсувањето е непотребно, па дури и штетно во дизајнот на мебелот. Тој верувал дека украсот е знак на недостаток на култура и префинетост, и тврдел дека се користи само за да се одвлече вниманието на луѓето од лошиот квалитет на изработката. Во неговиот влијателен есеј „Орнамент и криминал“, Лос тврдел дека украсувањето е губење време и ресурси што може подобро да се потрошат на други определби, и тој повикал на враќање на поедноставен и пофункционален стил на дизајн.

Идеите на Лос за украсување беа дел од поголемото движење кон едноставноста и функционалноста во дизајнот што се случуваше во тоа време. Многу дизајнери и архитекти реагираа против сложените и накитени стилови од минатото, и наместо тоа се залагаа за поминимален и модерен пристап кон дизајнот. Идеите на Лос за орнаментиката имаа големо влијание врз модернистичкото движење и продолжуваат да го обликуваат начинот на кој размислуваме за дизајнот денес.