11
Јан

De Stijl

De Stijl е стилско движење кое датира повеќе од 100 години и потекнува од Холандија. За првпат се појавува во градот Лајден, De Stijl е минималистичка техника која беше бескомпромисна во враќањето на суштинските елементи на формата и бојата. Познат и како неопластицизам, De Stijl буквално значи „Стил“ на холандски, а се карактеризира со употреба на едноставни геометриски форми, основни бои и црно-бели линии.

Самото движење постоеше нешто повеќе од десет години од 1917 година кога групата започна со активност, се до 1931 година. Иако беше мала уметничка група и не траеше долго, влијанието на работата на оваа група продолжи до ерата на модернизмот и минимализмот. Де Стијл е роден од група холандски уметници, архитекти и скулптори кои имаа идеја да пронајдат нов вид убавина што радикално се разликува од класичната убавина. Тие избраа да ги користат основните елементи на дизајнот, како што се точките, линиите и рамнините заедно со основните бои како жолта, црвена, сина и црна за да создадат уникатна и извонредна работа во тоа ера.

Една од клучните карактеристики на дизајнот на ентериер и на мебел De Stijl е неговата употреба на чисти, геометриски форми и ограничена палета на бои. Оваа минималистичка естетика се постигнува преку употреба на прави линии, прави агли и геометриски форми, како што се квадрати и правоаголници. Боите што се користат во уредување и дизајн на мебел во De Stijl се ограничени на основните бои (црвена, жолта и сина) и небоите (црна, бела и сива)

Мебелот и декоративните елементи во просторот инспириран од Де Стијл често се направени од природни материјали, како дрво и камен. Овие материјали се избрани поради нивната едноставност и чистота и често имаат минималистичка, функционална естетика. Фокусот е на функционалноста и користењето на минимален материјал

Во однос на осветлувањето, дизајнот на ентериерот De Stijl користи природна светлина и се фокусира на осветлување на функционалните области. Големите прозорци и светларници се вообичаени, со цел да се создаде хармоничен простор кој беспрекорно ги интегрира внатрешните и надворешните простори.

Фокусот на De Stijl е на функционалноста и користењето на минимален материјалDe Stijl внатрешното уредување е познато по својата едноставност, функционалност и минималистичка естетика, кое создава чувство на рамнотежа и смиреност. Тоа е стил кој е добро прилагоден за модерни, минималистички простори, а и денес е популарен избор за архитекти и дизајнери. Често се користи во современи, минималистички, па дури и некои ултра-модерни простори и често е идеална опција за личност која бара чист, ненатрупан и релаксирачки простор.

Севкупно, De Stijl внатрешното уредување се одликува со едноставност, функционалност и минималистичката естетика. Совршен е за луѓе кои ги ценат чистите линии и чувството на рамнотежа и хармонија во нивниот простор. Со својот фокус на природни материјали, основни бои и геометриски форми, креира безвременски изглед кој секогаш ќе биде во стил.

За да се нагласи концептот De Stijl се користат маси и столчиња. Мебелот во просторот треба да го надополни ентериерот со геометриски форми, правоаголни рамнини и прави линии. Вообичаено недостасуваат украсни мотиви, декор и наместо тоа, неукрасените површини распоредени во геометриски форми се извор на убавина. Уметничките дела обично се „забранети“ бидејќи самата куќа, стан или зграда се смета за уметничко дело.