11
Ное

Баухаус и внатрешно уредување

Модерната архитектура често е акцентирана со смели, чисти линии со минималистички пристап кога станува збор за мебелот и декорот. Сето ова потекнува од движењето Баухаус појавено на почетокот на дваесеттиот век, во Германија.

Баухаус стил во внатрешното уредување е еден од најпопуларните дизајни на ентериер и денес. Се дефинира со елегантни и стабилни линии украсени со геометриски форми и чисти површини.

Буквалното значење на Баухаус е „градежна куќа“; како што се нарекуваше во почетокот на 20 век. Се карактеризираше со голема употреба на челик, иверица, пластика и стакло. Сите материјали кои го дефинираат модерниот свет. Движењето Баухаус поддржуваше геометриски дизајни кои се разгранија во комплексен апстрактен стил.

Што е дизајн на Баухаус?

Дизајнот на Баухаус во поедноставни термини значи здружување на уметноста и занаетчиството и минималистички пристап кон ентериер дизајнот.

Доколку Ви треба помош при уредување на вашиот дом (2Д и/или 3Д/рендери) и/или изработка на мебел по мерка, побарајте нè.

Кратка историја на БАУХАУС

Баухаус беше исклучително влијателно дизајнерско движење кое потекнува од Вајмар, Германија од 1919 година. Основан шест месеци по крајот на Првата светска војна, Баухаус се обиде да создаде радикална нова форма на дизајн и архитектура за да помогне во обновата на општеството по војната. Гропиус во основачкиот манифест на школата Баухаус напишал дека „крајната, ако и далечна, цел на Баухаус е обединето уметничко дело“. Тој се стремел кон германскиот концепт на Gesamtkunstwerk, или „вкупното уметничко дело“ кое синтетизира многу уметнички форми во едно.


Движењето беше илустрирано со геометриска и апстрактна визија за уметноста и имаше неизмерно влијание врз архитектите, уметниците и дизајнерите. Беше иницирано од германскиот архитект Валтер Гропиус и доби на интензитет да се шири низ светот. Оригиналната школа на Баухаус престана да функционира во 1933 година, но движењето продолжи да инспирира многу архитекти, дизајнери и уметници ширум светот. Училиштето беше затворено од нацистите во 1933 година под неговиот последен директор, прославениот архитект и дизајнер Миес ван дер Рое. Гропиус и другите истакнати дизајнери на Баухаус ја напуштија Германија и ги проширија идеите на Баухаус од Западна Европа до САД и Канада до Израел, претворајќи го во меѓународно движење и зацементирајќи го неговото наследство како веројатно највлијателната уметничка и дизајнерска школа во историјата на светот.


Клучните карактеристики на Баухаус стилот кои се лесно препознатливи се:

 • Балансирана асиметрија
 • Едноставни и основни шеми на бои
 • Функционални форми
 • Без дополнителни украси или тешка употреба на орнаменти
 • Геометриски обрасци
 • Холистички дизајн
 • Употреба на индустриски материјали наместо цврсти облици на мебел итн.

Познатото училиште за уметност и дизајн Баухаус разви препознатлив, модерен стил на мебел кој останува влијателен дури и денес. Подолу неколку карактеристики што го дефинираат овој стил и некои дизајнери на мебел од Баухаус.

Естетика на декор

Баухаус беше рационална, функционална дизајнерска естетика која се одликува со „формата ја следи функцијата“, „помалку е повеќе пристап“ кој сè уште резонира денес. Со фокус на замаглување на линиите помеѓу дисциплините и користење на техники за уметност и занаетчиство во сè помасовно индустријализираниот свет, дизајнот на Баухаус вклучуваше мебел, предмети за домаќинството, типографија, графичка уметност и згради. Естетиката на Баухаус беше причината поради која стана популарна форма низ целиот свет.


Принципот на едноставност

Ако некогаш сте седнале на училишна маса или сте купувале во Икеа, сте го доживеале влијанието на мебелот од Баухаус. Карактеристичниот стил развиен од дизајнерите на мебел на Баухаус се заснова на принципот на едноставност. Делата требаше да бидат функционални пред се друго. Поради оваа причина, мебелот беше сведен на неговите основни елементи. Познатото столче Брно дизајнирано од Миес Ван дер Рое и Лили Рајх, на пример, се заснова на идејата дека на столот не му требаат четири ногарки кога е изграден во стил на конзола (со една лента во облик на C што го поддржува целото столче).

Едноставноста на мебелот на Баухаус е очигледна во неговиот елегантен, лесен и многу модерен стил. Додека традиционалната лежалка може да биде тешка и преполнета, столчето Барселона дизајнирано од Ван дер Рое и Рајх има само тенко правоаголно перниче над лесна рамка од нерѓосувачки челик. Основните делови на мебелот, како што се горните и нозете на масата, или наслоните и седиштата, вообичаено беа сведени на поедноставени геометриски форми. Орнаментите/украсите присутни во некои други стилови на дизајн на мебел, отсуствуваат во стилот Баухаус.

Принципот на практичност/функционалност

Дизајнерите на мебел од Баухаус создале прекрасни предмети. Истовремено, тие сакаа овие парчиња да бидат достапни за масовната јавност. Едноставните дизајни на мебелот на Баухаус го олеснија ефикасното (сериско) производство на парчињата. Дизајнерите исто така ги искористија материјалите достапни благодарение на современите индустриски техники, како комбинации од челик, стакло, иверица и пластика. На пример, познатата Василиева столица на Марсел Бројер, користела екструдирани челични цевки, инспирирани од оние на неговиот велосипед. Материјалите го олеснија масовното производство на мебел од Баухаус, но во тоа време тие се сметаа за нетрадиционални за изработка на мебел. Овој иновативен дух во комбинација со практичност беше во сржта на пристапот на Баухаус.

Дизајнерите во Баухаус сакале да создадат парчиња смели и убави, но и      навистина корисни за просечниот човек.

Геометриски форми

Употребата на едноставни геометриски форми беше суштинска во дизајнерската филозофија на Баухаус, придонесувајќи за нејзините теми за функционалност и едноставност. Бидејќи технологијата и механизацијата беа значајни делови во движењето, класичните геометриски форми визуелно наликуваа на технолошкото размислување што проникна во ерата.

Квадрати, кругови, триаголници, цврсти агли и дебели линии се дефинитивни за уметноста и дизајнот (внатрешно уредување) од овој период и играат  суштинска улога во графичкиот дизајн денес. 

Индустриски материјал

Пред појавата на движењето Баухаус, индустриските материјали се сметаа за непријатни и естетски како рана на очите. Оваа школа на мислата ги претстави на толку убав и функционален начин што сега дизајнот на Баухаус е невозможно да се замисли без него.

Примарни бои и теорија на бои

Палетата на бои што се користи во мебелот на Баухаус, исто така, има(ше) тенденција да биде едноставна. Принтови, дезени и светли бои беа ретки. Повеќето парчиња се во некоја од основните бои како црна, кафеава, сива и други природни бои. Кога се користеа светли бои во парчињата Баухаус, како во иконата бебешка лулка дизајнирана од Питер Келер, тие беа користени како акценти. Тие често беа ограничени на основните бои: црвена, жолта и сина.


Во ентериерот обично се користат белата, беж и сива, во комбинација со основните бои како црвената, сината и/или жолтата кои се користат за да се   креира фокална точка, пример црвен стол или боење на одреден ѕид во жолта боја за да се издвои од монотонијата.

Црвената, жолтата, сината, црната и белата доминираат во дизајнот од овој период. Ова повторно се враќа на основата на едноставноста. „Шарената е мојата омилена боја“, рече Гропиус, а голем дел од дизајнот што произлезе од движењето беше навистина впечатливо шарен. Иако работата од периодот на Баухаус не е ограничена само на основните бои, тие беа доминантни.