23
Мај

Дизајнирање на детска соба што расте со вашето дете

Создавање простор што се прилагодува на променливите потреби на вашето дете

Кога станува збор за дизајн на детска соба, важно е да се има в предвид дека вашето дете нема да остане со иста големина или да има исти интереси засекогаш. Наместо да креирате соба која е прилагодена на моменталната возраст и интересите на вашето дете, размислете за дизајнирање простор кој може да расте со вашето дете и да се прилагоди на неговите променливи потреби.

Еден начин да го направите ова е со избирање мебел што е разноврсен и може да се користи на повеќе начини. На пример, наместо да купувате традиционален единичен кревет, размислете да купите кревет (чија долна фиока може да има двојна намена) на почеток како простор за складирање, а подоцна да се претвори во кревет со додавање на душек за другар на преспивање или за второ дет . Слично на тоа, изберете работно биро што може да се приспособи додека вашето дете расте повисоко и кога треба да се менува неговото учење.

Друг клучен аспект што треба да се земе предвид при дизајнирање на детска соба е складирањето. Децата имаат многу работи, од играчки до облека до книги, и важно е да има каде да се стави сето тоа. Вградените решенија за складирање, како што се полица за книги или кревет за складирање, можат да бидат одличен начин да го максимизирате просторот и да ги организирате работите. Дополнително, додавањето на неколку стратешки поставени корпи за складирање или кутии може да помогне да се задржат помалите предмети и да не се гледаат постојано.

Додатоци и декор се одличен начин детето да додаде личен печат во собата без да направите трајни промени. Закачете уметнички дела, постери кои ги рефлектираат моменталните интереси на вашето дете, кои лесно може да се менуваат како што детето расте. Користете шарени перници за седење на подот или lazy bag, завеси или ѕидни тапети доколку сакате да додадете тема на собата (некој од суперхероите на Марвел или ќе ја поттикне имагинацијата на малите авантуристи кои мечтаат за вселенaта). Исто така, искористете ја вашата креативност за да додадете некои направи сам елементи во собата, како перфорирана табла за белешки, плутана табла, насликана ноќна маса или пренаменета полица за книги.

Вклучете го вашето дете во процесот на дизајнирање за да создаде соба што ќе ја сака. Ви треба помош при уредување на собара за вашите најмили (2Д и/или 3Д/рендери) и изработка на мебел, побарајте нè.Кога станува збор за бојата и декор, важно е да изберете бои и дезени кои се неутрални и лесно може да се ажурираат како што се менуваат вкусовите на вашето дете. Неутрална палета на бои ви овозможува да додадете бои преку постелнина, завеси и додатоци кои лесно може да се заменат како што се менуваат преференциите на вашето дете. Кога децата се на помала возраст (3-7 год.) лесно се врзуваат за ликови од цртани фимови. Сепак, избегнувајте премногу специфичен декор на теми (на пр. Маша и Медо, Биби и Боби, Патролни шепи, Спајдармен и други цртани ликови од популарната култура), бидејќи можеби нема да бидат привлечни долго време и ќе биде тешко да се смени темата.

Конечно, размислете за функционалноста на собата. Погрижете се да има доволно простор за вашето дете да игра и да ја подготви домашната задача и доколку просторот дозволува размислете да додадете ќош за читање или пријатно катче за седење и релаксација. Дополнително, внимавајте и на осветлувањето, изберете светла кои може да се прилагодат како што вашето дете расте и неговите потреби се менуваат.

Совет: За да ја направите транзицијата на детската соба поедноставна или понепречена, вклучете го вашето дете во процесот на дизајнирање колку што е можно повеќе. Побарајте предлози за боите и декорот и дозволете им на децата да помогнат во изборот на мебел и додатоци. Ова не само што ќе им помогне да ужуваат во собата повеќе, туку ќе ја чувствуваат повеќе како нивно катче, исто ќе им помогне да се чувствуваат повеќе вложени и во одржувањето на истата организирана и чиста.

Како заклучок, дизајнирањето на детска соба што расте со вашето дете бара малку повеќе размислување и планирање отколку само дизајн и декорирање за нивната моментална возраст и интереси. Со избирање на разновиден мебел, максимизирање на просторот за складирање, избирање неутрални бои и дезени и земајќи ја предвид функционалноста, можете да создадете простор што ќе се прилагоди на променливите потреби на вашето дете и ќе продолжи да биде омилено место за негово растење и учење.