20
Јул

Анри Матис, мајсторот на бојата и креативноста

Анри Матис, уметник кој ги надмина границите на традиционалната уметност, се слави како една од највлијателните личности во светот на модерната уметност. Од неговата енергична употреба на бои до неговиот иновативен пристап кон формата и композицијата, уметноста на Матис продолжува да ја инспирира и плени публиката ширум светот. Ајде да тргнеме на патување низ различните периоди на неговиот уметнички развој, зачинето со некои фасцинантни ситници и интересни моменти кои додаваат допир на шарм на неговиот извонреден живот и работа.

Рани години

За време на неговите рани години, уметноста на Матис прикажува елементи на реализам и импресионизам. Значајни дела од овој период се „Жена што чита“ и „Мртва природа со гераниуми“, „Девојката со зелени очи/La Jeune Fille aux Yeux Verts“ (1908): волшебен портрет кој го истакнува вештото изведба на Матис на изразите на лицето и употребата на светлина. „Пејсаж кај Колиур/Paysage à Collioure“ (1905): Сценско пејзажно сликарство со смели четкички и живописни бои, што ја навестува транзицијата на Матис во фовизам.

Тривиален податок, дали знаете дека Матис првично се занимавал со адвокатска кариера, но подоцна ја открил својата вистинска страст за уметност, на големо задоволство на уметничкиот свет?

Експлозија на фовизам

Влезот на Матис во фовизмот означи пресвртница во неговото уметничко патување. Со смели, експресивни бои и искривени форми, фовизмот беше радикално движење што го потресе уметничкиот свет. Култните дела како „Танцот/La Danse“ и „Жена со капа/”Femme au chapeau“ го покажаа мајсторството на Матис на живите пигменти и неговата склоност кон предизвикување емоции преку уметноста. Од овој период се и „Црвена соба (хармонија во црвено)/La Chambre Rouge (Harmonie en rouge)“ (1908-1909): Впечатлива внатрешна сцена доминирана од црвени нијанси, каде што ѕидовите, мебелот и предметите се спојуваат во хармоничен состав, како и „Радоста на животот/La Joie de Vivre“ (1905-1906): Ремек дело што прикажува пасторална сцена на голи фигури среде бујна вегетација, олицетворение на бујот и виталноста на фовистичката уметност.

Се вели дека еден критичар бил толку вџашен од храбрата употреба на бојата во „Жена со капа/Femme au chapeau“ што ја нарекол „див ѕвер“ (fauve), ненамерно давајќи му го името на движењето, фовизам!

Исечоци од хартија

Во неговите подоцнежни години, Матис го истражуваше царството на исечоци од хартија, уникатна и иновативна форма на уметност. Врзан во кревет поради здравствени проблеми, тој го трансформираше својот животен простор во уметничко студио, создавајќи ремек-дела како „Nu Blue“ и „Полжав/L’Escargot“ со хартија и ножици. Други дела од овој период се „Икар/Icare“ (1947), волшебна резба која ја прикажува митската фигура на Икар кој паѓа од небото, покажувајќи ја способноста на Матис да пренесува движење и емоции преку едноставни форми. „Nu Bleu II“ (1952), моќен исечок на лежечка гола фигура, демонстрирајќи ја способноста на Матис да пренесе длабочина и емоции со рамна, обоена хартија.

Матис се шегувал дека „цртал со ножици“, хумористично нагласувајќи ја слободата и флуидноста на неговите исечени дела.

Радоста на креативноста

Во текот на неговата кариера, Матис ја прифаќаше радоста на создавање уметност, а таа зрачеше преку неговите слики и скулптури. Неговиот познат цитат, „Креативноста бара храброст“, ја опфаќа неговата верба во моќта на уметничкото изразување. Тој еднаш разиграно рекол: „Секогаш има цвеќиња за оние кои сакаат да ги видат“, потсетувајќи нè да ја најдеме убавината во наједноставните работи. Повеќе примери на неговите радосни и лесни дела вклучуваат: „Златна рипка/Les Poissons Rouges“ (1912): Жива и шарена слика на која се прикажани златни рипки кои пливаат во чинија, зрачејќи со чувство на радост и разиграност. „Тагите на кралот/Les Tristesses du Roi“ (1952): Контемплативен и емотивен пресек, покажувајќи ја способноста на Матис да предизвикува чувства преку апстрактни и поедноставени форми.

Внатрешно уредување и/или  изработка на мебел по мерка, ние  ќе создадеме персонализиран дизајн кој ги задоволува вашите уникатни потреби и стил. Контактирајте не денес на info@dekorama.design за да закажете консултација и да го направите првиот чекор кон убав, функционален и удобен дом.

Уметничкото патување на Анри Матис опфаќа богата таписерија на стилови и изрази. Од неговото рано истражување на реализмот и импресионизмот до револуционерната фовистичка експлозија и иновативните исечоци на хартија, Матис постојано се ресоздава/реоткрива себеси како уметник. Неговото верување во радоста на креативноста и храброста да се истражуваат нови уметнички територии оставија неизбришлива трага во светот на модерната уметност. Додека се нурнуваме во сјајот на неговите дела, наоѓаме инспирација во живите бои, разиграните композиции и искрените изрази кои ја слават убавината и суштината на животот. Уметничкото наследство на Анри Матис опстојува како светилник на уметничката храброст и доказ за трансформативната моќ на креативноста.