12
Апр

Human centric или дизајн на ентериер фокусиран на човекот/луѓето

Yūgen (југен) и furumai (фурумаи)

„Југен“ и „фурумаи“ се филозофии кои вреди да се земат предвид кога се пристапува кон дизајн на ентериер, бидејќи тие ја нагласуваат уметноста на суптилното и имплицитното, став фокусиран на човекот (човекоцентричен) кој е длабоко вкоренет во јапонската култура.

Појавата и зголемената употреба на дигитални технологии и постпандемискиот фокус на благосостојбата и здравјето – физичко и ментално – доведоа до огромен акцент на дизајнот кој во центарот на вниманието го става човекот. Оваа промена на приоритетот ги инспирираше дизајнерите да посветат многу поголемо внимание на емоциите што ги предизвикува интеракцијата со просторот.

Она што е интересно за овие концепти или пристапи насочени кон човекот – кои копнеат да реализираат попозитивни модели на однесување – е тоа што некои култури, по пат на негување, се повешти и почувствителни кон примена на истите во практиката. Јапонија е една од оние земји кои се прилагодени маестрално во дешифрирањето на човечките намери и читањето меѓу редови. Што можат дизајнерите да научат од јапонската уметност на суптилностите, за да можат да му пристапат на физичкиот и виртуелниот просторен дизајн од аспект фокусиран на човекот? Истражувањето на овој контекст може да доведе до подобрена свесност за однесувањето и, на крајот, до поквалитетни и подобро дизајнирани и уредени простори(и).

Југен, на пример, е еден значаен концепт во традиционалната јапонска естетика кој се однесува на неочигледна, длабока благодат/благосостојба. Го цени непознатото, нераскажаното и скриеното. Преку тоа, предизвикува суптилност што се чини мистериозна. Едвај видена планина што е покриена со магла, на пример, може да го поттикне умот кон замислените можности на елементите и настаните што може да стојат напред. На тој начин замислената глетка може да биде побогата и поинтересна од онаа што е јасно дефинирана.

Како дизајнерите можат да ја применат или да креираат југен (yūgen) филозофијата во домот? „Боите не постојат одделно и независно во природата; тие постојано се менуваат како одговор на суптилните градации на светлината. Еден начин на кој дизајнерите можат да генерираат мистерија е со намерно држење на внатрешните области, простори(и) – или делови од нив – темни. Ефектот на yūgen може да се активира преку игра со нијанси на светло и темно.

Фурумаи е уште еден јапонски термин кој се однесува на суптилното. „Фурумаи“ е збор со две значења, истовремено значи „однесување“ и „танц“; сериозна конотација на однесувањето на поединците во општеството и лесен чин на разиграност.

Тоj ги вклучува имплицитните повторувачки обрасци и модели кои често остануваат незабележани. Минималистички по природа, методот на дизајн фурумаи им овозможува на луѓето да уживаат во несподелени искуства кои се ексклузивни за нивната локација преку свесноста на дизајнерот за одредени локалитети.

Како се манифестира или применува фурумаи во дизајнот? Еден пример е јапонското седиште во Зозотаун, модно-технолошки бизнис, кој добива порозен дизајн за да ја вклучи заедницата. „Тоа го направивме со дизајнирање на ентериерот на зградата како да е театар, а улицата е нејзина сцена, бидејќи наши целни клиенти се случајните минувачи, оние што минуваа секој ден пред нас“, споделува Накамура. „Така, дизајниравме широк проѕирен прозорец што ни овозможи да ја набљудуваме уличната мода и применувме фурумаи.’

Кои се карактеристиките на современиот дизајн ориентиран кон човекот (human centered design)?

Свесен дизајн

Наместо „брзата мода или дизајн“ фокусот е на создавање простори што треба да траат. Ова е во линија со новите трендови кон одржливост, поддршка на локални производители и купување дизајнерски парчиња кои ќе го издржат тестот на времето. Не е изненадување што квалитетните, рачно изработените, па дури и античките парчиња се во пораст во нашите домови. Чувствуваме поврзаност со историските парчиња што ги наоѓаме во нашата соседска антикварница и ја цениме транспарентноста на купувањето од локални занаетчии чии производи раскажуваат подлабока, позначајна приказна.

Фокус на благосостојбата

Фокусот на човековата благосостојба во внатрешното уредување ќе продолжи да цвета и во следните години. Дизајнерите ќе се фокусираат на холистичката благосостојба со разгледување на влијанието на градежните материјали врз здравјето на луѓето. ТОа подразбира распоред на мебел што поддржува често движење во текот на денот и бои и форми што предизвикуваат мирна, смирувачка средина. Додавањето на растенија во саксии, живите ѕидови и близина пристап до течна вода во текот на денот може да обезбеди поврзување со природата за која често копнееме. Светлината исто така игра интегрална улога во удобноста на човекот во текот на целиот работен ден. Изложеноста на природна светлина и способноста да се контролираат нивоата на светлина во вашиот работен простор може да ги поттикне вработените да работат најдобро.

Инспирација од природата

Природата ја смирува нашата душа, па не е изненадување што природните елементи продолжуваат да се користат како инспирација во внатрепното уредување. Имено, тоа го гледаме повеќе од кога било досега. Забележуваме дека земјените бои како теракота, сенф, визон и лишаи се измешани со кремасти неутрални бои создавајќи мирно и добредојдено присуство. Се користат материјалите како гипс, терацо, мермер, гранит, коноп и мохер, кои ги рефлектираат вродените текстури на природата.

Обликот го одразува и природниот свет и се повеќе гледаме нијанси, шаблони, предмети во архитектурата со органски, заоблени форми и структури. Мебелот и додатоците, како што се тапетите, уметноста и домашниот декор, исто така го препознаваат овој тренд.

Динамични обрасци и текстури

Баба-шик (granny-chic) како пристап кон ентериер дизајнот ќе биде актуелно и во 2022 година. Зборуваме за околина која е пријатна и потсетува на топлите, богато слоевити домови на нашите баби и дедовци. Гледаме дека тоа се рефлектира во текстилни модели со мали и големи цветови, пруги, карирани и рибина коска. Во игра се вратија и тапацираните ламби со плисирани и шарени нијанси, но ги гледаме како се користат на забавен, неочекуван начин, не само како класична основа за светилка. Некои од нашите омилени парчиња кои ни го даваат тоа пријатно чувство на дом вклучуваат антички рамки, винтиџ мебел и вистински порцелан. Дури и додавањето мали допири на овие топли акценти може многу да помогне во помагањето на вашиот дом да раскаже живописна приказна.

Домашност создадена само за вас

Дизајнирањето на простори(и) што прават луѓето да се чувствуваат како дома е во фокусот на дизајнот на ентериер во последните неколку години. Вистинската привлечност не може да се препознае според трендовите, иако свеќниците, меките ткаенини и богатите бои секако не се лошо место за почеток. Наместо тоа, земете го во предвид домот како можност да создадете чувство на дом за секој поединец. Домот може да значи нешто сосема различно за еден од друг, а прифаќањето на оваа индивидуалност всушност ни ја отвора вратата да создадеме похрабри, проникливи простори.

За да создадеме домашни простори, треба да дизајнираме за да ги поддржиме мултидимензионалните потреби на човештвото. Овој концепт е забрзан бидејќи нашите трпезарии станаа канцеларии, кујните станаа училници, а плакарите станаа приватни канцеларии. Заедно, можеме да направиме простори кои се повеќедимензионални како и ние, за да се чувствуваме како дома на начин на кој просторот одговара на нашите потреби и прави да се чувствуваме удобно. Чувството на олеснување и светилиште што го чувствуваме како дома може потоа да се преведе на секое место во кое живееме.