18
Дек

Hygge и Lagom – пронаоѓање смиреност и задоволство во скандинавскиот дизајн на ентериер

Скандинавскиот ентериер дизајн станува сè попопуларен во последниве години, при што се повеќе луѓе ги прифаќаат принципите на hygge и lagom (хиге и лагом). Овие скандинавски концепти се сконцентрирани околу наоѓање смиреност, задоволство и едноставност во нашиот секојдневен живот. Со вградување на овие принципи во нашите домови, можеме да создадеме простор кој промовира релаксација и благосостојба. Овој блог ја истражува суштината на hygge и lagom во скандинавскиот ентериер дизајн и дава совети како да ги вклучите овие принципи во вашиот дом.

Истражување на концептот на Hygge и Lagom

Првиот чекор во вклучувањето на принципите на hygge и lagom во вашиот дом е разбирање на основните концепти кои стојат зад нив. Hygge, дански збор кој често се преведува како „удобност“ или „задоволство во едноставните работи“, нè поттикнува да создадеме топла и привлечна атмосфера во нашите домови. Ова може да се постигне преку употреба на меко осветлување, пријатен текстил и вклучување на природни елементи.

Од друга страна, лагом, шведски збор што значи „точно количество“ или „тамам“, ја нагласува важноста на умереноста и рамнотежата. Овој концепт нè поттикнува да не ги натрупаме нашите простори за живеење и да го задржиме само она што е неопходно и значајно. Со прифаќање на пристапот „помалку е повеќе“, можеме да создадеме мирна и хармонична средина.

Придобивките од скандинавскиот внатрешен дизајн

Покрај тоа што создава смирувачка и задоволна атмосфера, скандинавскиот стил на уредување на домот нуди изобилство од предности кои можат значително да ја подобрат вашата целокупна благосостојба.

Една од клучните предности на вградувањето на hygge и lagom во вашиот дом е фокусот на удобност. Со создавање топол и привлечен простор, можете да промовирате релаксација и да го намалите нивото на стрес. Комбинацијата на меко осветлување, пријатен текстил и природни елементи може да ви помогне да се опуштите и да најдете утеха во вашата околина.

Друга придобивка од скандинавскиот дизајн е акцентот на минимализмот и едноставноста. Со средување и расчистување на просторот за живеење и само чување на она што е неопходно и значајно, може да создадете чувство на спокојство и ред. Ова може да доведе до зголемена продуктивност и зголемен фокус, што ќе ви овозможи вистински да уживате во вашиот дом како засолниште од надворешниот свет.

Понатаму, скандинавскиот дизајн е познат по својот безвременски квалитет и издржливост. Со инвестирање во висококвалитетни материјали и изработка, можете да создадете простор кој ќе го издржи тестот на времето, како во смисла на стил, така и во функционалност. Ова може да ви заштеди пари на долг рок, бидејќи нема да треба постојано да ги ажурирате и заменувате дотраените предмети.


Биохакирањето е правење намерни прилагодувања кои се усогласуваат со природните функции на нашето тело и ја оптимизираат нашата целокупна благосостојба.

Со расчистување и фокусирање на едноставноста, можете да создадете визуелно чист и ненатрупан простор кој промовира ментална јасност и спокојство. Изборот на функционален мебел и декор не само што ќе ви помогне да одржите организиран дом туку и ќе ви олесни да најдете смиреност во секојдневниот живот.

Вклучување на Hygge во вашиот дом декор

Во светот на скандинавскиот ентериер дизајн, hygge е концепт што не може да се игнорира. Hygge (се изговара „hoo-gah“) е дански термин што може слободно да се преведе како чувство на пријатно задоволство и благосостојба. Станува збор за создавање топла и привлечна атмосфера која промовира релаксација.

Еден од најлесните начини да го вклучите hygge во вашиот дом е преку употреба на меко осветлување. Наместо сурово надземно осветлување, одлучете се за топли, меки скриени светла кои создаваат смирувачки амбиент. Свеќите се исто така клучен елемент на hygge, бидејќи нивниот топол сјај додава чувство на удобност во секој простор.

Друг важен аспект на hygge е употребата на пријатен текстил. Вклучете меки ќебиња, кадифени перници и топли килими за да создадете чувство на удобност и релаксација. Природните елементи, како што се дрвото и волната, се исто така составен дел на дизајнот на Hygge.

И на крај, hygge е за создавање простори кои поттикнуваат врски со саканите. Уредете го вашиот мебел на начин што поттикнува разговор и заедништво. Вклучете удобни места за седење каде што можете да се соберете со пријателите и семејството.

Со вклучување на овие елементи на hygge во вашиот дом, можете да создадете простор кој промовира смиреност, задоволство и чувство на благосостојба. Во следниот дел, ќе го истражиме концептот на лагом и како тој може да се вгради во вашиот дом.

Прегратка на Lagom за избалансиран простор за живеење

Покрај hygge, уште еден скандинавски дизајн концепт кој може да донесе смиреност и задоволство во вашиот дом е лагом. Лагом е шведски термин кој во превод значи „доволно, достаточно или тамам“ или „избалансирано“. Се работи за наоѓање совршена рамнотежа во секој аспект од вашиот живот, вклучувајќи го и вашиот внатрешен дизајн.

Кога станува збор за вградување на лагом во вашиот животен простор, едноставноста е клучна. Одлучете се за чисти и минималистички дизајни кои се фокусираат на функционалноста и практичноста. Избегнувајте неред и непотребни украси кои можат да создадат визуелен хаос.

Друг важен аспект на лагомот е одржливоста. Изберете мебел и декор направени од природни, еколошки материјали. Инвестирајте во квалитетни парчиња кои ќе го издржат тестот на времето и ќе го намалат отпадот.

Во однос на палетата на бои, држете се до неутрална и смирувачка шема. Белите, сивите и земјените тонови добро функционираат за да создадат спокојна и хармонична атмосфера.

За да го прифатите лагомот во вашиот дом, размислете за расчистување и организирање на вашиот простор. Создадете одредени области за различни активности и користете решенија за складирање за да ги држите предметите подалеку од видното поле. Со вградување на лагом во вашиот внатрешен дизајн, можете да создадете добро избалансиран простор за живеење кој промовира едноставност, одржливост и чувство на смиреност.

Создавање смиреност и задоволство преку едноставност и функционалност
Создавањето мирна и задоволна средина за живеење е сè за прифаќање на едноставноста и функционалноста во вашиот внатрешен дизајн. Кога станува збор за вградување на скандинавскиот концепт на лагом во вашиот простор, помалку е дефинитивно повеќе.

Започнете со растурање на вашиот дом и ослободување од сите непотребни работи. Чувајте ги само предметите што навистина служат за одредена цел и ви носат радост. Ова не само што ќе создаде визуелно чист и ненатрупан простор, туку и ќе промовира чувство на ментална јасност и спокојство.

Во однос на мебелот и декорот, одлучете се за дизајни кои даваат приоритет на функционалноста и практичноста. Изберете парчиња што служат за повеќе намени или имаат вградени решенија за складирање за да ја максимизирате ефикасноста на просторот. Ова не само што ќе ви помогне да одржите добро организиран дом без неред, туку и ќе ви олесни да најдете смиреност и задоволство во вашиот секојдневен живот.

Запомнете дека лагомот е да се најде совршена рамнотежа, затоа внимавајте да не одите премногу минималистички. Вашиот простор сепак треба да се чувствува топол и привлечен. Вклучете пријатни елементи како мек текстил, топло осветлување и природни материјали за да создадете чувство на удобност и хигиена.

Со прифаќање на едноставноста и функционалноста во вашиот внатрешен дизајн, можете да создадете простор за живеење кој промовира смиреност, задоволство и избалансиран начин на живот. Останете во тек за следниот дел каде што ќе истражуваме за важноста на природните елементи и одржливоста во скандинавскиот дизајн.

Заклучок – внесување на скандинавско спокојство во вашиот дом

Како заклучок, вградувањето на принципите на hygge и lagom во вашиот внатрешен дизајн може да донесе чувство на смиреност и задоволство во вашиот дом. Со расчистување и фокусирање на едноставноста, можете да создадете визуелно чист и ненатрупан простор кој промовира ментална јасност и спокојство. Изборот на функционален мебел и декор не само што ќе ви помогне да одржите организиран дом туку и ќе ви олесни да најдете смиреност во секојдневниот живот. Не заборавајте да постигнете рамнотежа помеѓу минимализмот и топлината со вградување на пријатни елементи како мек текстил, топло осветлување и природни материјали.