20
Јан

Големиот бран на Хокусаи и неговото безвременско влијание врз јапонскиот ентериер дизајн

Големиот бран на Хокусаи се смета за ремек-дело на јапонската уметност и неговите култни слики имаа значително влијание врз јапонскиот дизајн, вклучувајќи го и јапонскиот ентериер дизајн. Смелите линии на бранот, движењето и употребата на боја може да се гледаат како инспирација за многу дизајнери и архитекти. Големиот бран (Канагава Оки Нами Ура) е најпознатото дело на јапонскиот уметник Хокусаи Кацушика (1760-1849), еден од најголемите јапонски графичари, сликари и илустратори на книги. Големиот бран е создаден околу 1831 година како дел од серијата отпечатоци од дрво наречени Триесет и шест погледи на планината Фуџи (Фугаку Санџу-року Кеи).

Големиот бран како културен симбол

Големиот бран на Хокусаи не е само прекрасно уметничко дело, туку и културен симбол. Ја претставува моќта и убавината на природата и кревкоста на човечкиот живот. Сликата стана синоним за Јапонија и често се користи за претставување на земјата во различни форми на медиуми. Големиот бран исто така се користел како симбол на издржливост и истрајност, што ја претставува способноста да се преброди дури и најмоќните бури. Станува збро за синтеза на традиционални јапонски принтови и употреба на графичка перспектива развиена во Европа, која му донесе непосреден успех во Јапонија, а подоцна и во Европа, каде уметноста на Хокусаи инспирираше некои дела од импресионистите. Неколку музеи ширум светот имаат копии од Големиот бран, од кои многу потекнуваат од приватни колекции на јапонски отпечатоци од 19 век. Големиот бран кај Канагава е опишан како „можеби најрепродуцираната слика во историјата на целата уметност“, како и како кандидат за „најпознатото уметничко дело во јапонската историја“. Имаше влијание врз неколку значајни уметници и музичари, вклучувајќи ги Винсент ван Гог, Клод Дебиси, Клод Моне и Хирошиге.

Динамичната и моќна форма на бранот може да се гледа и како претстава на јапонската естетика на „ма“ или негативен простор, што го нагласува просторот помеѓу предметите и важноста на празнината.Влијание врз јапонскиот ентериер дизајн

Сликата често се користи во традиционални и модерни јапонски ентериери, може да се најде во слики, отпечатоци, текстил, керамика, па дури и во архитектонски детали. Во јапонскиот внатрешен дизајн, концептот на „ваби-саби“ кој е убавината на несовршеноста, едноставноста и вреднувањето на природните предмети и текстури, често се поврзува со бранот на Хокусаи. Динамичната и моќна форма на бранот може да се гледа и како претстава на јапонската естетика на „ма“ или негативен простор, што го нагласува просторот помеѓу предметите и важноста на празнината. Влијанието на Големиот бран врз јапонскиот внатрешен дизајн може да се види во употребата на природни елементи и акцентот на едноставноста. Употребата на задебелени линии на сликата и едноставноста на формата се рефлектираат во минималистичкиот дизајн на традиционалните јапонски домови. Употребата на природни материјали како дрво, бамбус и камен е исто така инспирирана од приказот на природата на сликата. Влијанието на Големиот бран може да се види и во употребата на водни елементи во традиционалните јапонски градини, каде што движењето на водата се користи за да се создаде чувство на смиреност и спокојство.

Понатаму, бранот на Хокусаи, исто така, ја опфаќа јапонската естетика на „југен“ или суптилна елеганција, што може да се види во едноставноста на бранот и начинот на кој ја доловува моќта и движењето на океанот. Бранот е исто така олицетворение на „саби“ што е убавината на абењето и патината, што може да се види на начинот на кој бранот е прикажан во нијанси на сина и бела боја. Накратко, Големиот бран на Хокусаи имаше значително влијание врз јапонскиот внатрешен дизајн, неговите иконски слики и концептите што ги отелотворува често се користат како инспирација за многу дизајнери и архитекти.

Наследството на големиот бран

Големиот бран на Хокусаи продолжува да биде извор на инспирација за уметниците и дизајнерите ширум светот. Едноставната, но моќна форма на сликата ја направи безвременско уметничко дело кое продолжува да влијае на јапонскиот дизајн. Наследството на Големиот бран може да се види и во популарноста на јапонската уметност и култура, која е во пораст во последниве години. Трајната популарност на сликата е доказ за нејзината способност да се поврзе со луѓето на длабоко и емотивно ниво.

Големиот бран на Хокусаи е моќна слика која има значително влијание врз јапонскиот дизајн. Неговата способност да ја отслика убавината на природата и кревкоста на човечкиот живот го направи културен симбол. Влијанието на сликата може да се види во различни форми на јапонски дизајн, вклучително и внатрешен дизајн. Наследството на Големиот бран продолжува да ги инспирира уметниците и дизајнерите ширум светот, а неговата популарност е доказ за неговата безвременска привлечност.