23
Авг

Дијалози за дизајн – Карим Рашид ја открива иднината

Во ерата на дизајнот што танцува на работ на традицијата и експериментирањето, Карим Рашид се појавува како светлец кој не се плаши да го предизвика статус квото. Со портфолио што им пркоси на конвенционалните норми и пристап кој ја спојува естетиката со функционалноста, Рашид е сила со која треба да се смета во светот на дизајнот. Во ова искрено (сепак измислено) интервју, навлегуваме во умот на визионерскиот творец, додека тој ги открива движечките сили зад неговите смели дизајни, деликатната рамнотежа помеѓу уметноста и корисноста и резонанцата на неговата работа во дигиталната ера која постојано се менува. Придружете ни се додека чекориме во живописното царство на имагинацијата на Карим Рашид, каде формите, боите и идеите се спојуваат за да ја обликуваат иднината на дизајнот.

Декорама: Дами и господа, имаме посебно задоволство да помуабетиме со познатиот дизајнер и визионер, Карим Рашид. Господине Рашид, вашите авангардни креации успеаја да ги оспорат традиционалните норми во дизајнот. Но, дозволете ми да ве прашаме дали искрено верувате дека вашата работа е здив на свеж воздух или само му претставувате на светот еклектична мешавина од форми и бои?

Карим Рашид: Хмммм, благодарам за поканата. Разбирам како моите дизајни може да изгледаат неконвенционални за некои, но ги гледам како истражување на пресекот помеѓу уметноста, функцијата и културата. Во свет исполнет со повторливи и неинспиративни дизајни, мојата намера е да предизвикам дискусија, да стимулирам емоции и да го оспорувам статус квото.

Декорама: Ах, навистина провокативно. Но, зарем не е вистина дека некои критичари тврдат дека вашите дизајни повеќе се занимаваат со привлекување внимание отколку со трајна функционалност? Дали едноставно не создавате уметност за еднократна употреба која ќе биде заборавена исто толку брзо колку што ќе биде отфрлена?

Карим Рашид: Го ценам скептицизмот, вистина е дека моите дизајни можат да бидат смели и привлечни. Како и да е, јас цврсто верувам дека вистинската функционалност лежи во поместување на границите и создавање објекти кои ги ангажираат луѓето на повеќе нивоа. Се стремам да ја спојам естетиката со употребливоста, создавајќи парчиња кои не само што служат за одредена цел, туку и предизвикуваат чувство на радост и ангажираност.

Декорама: Радост, велиш. Вашата работа е поврзана со дигиталната ера, со нејзините елегантни линии и живописни нијанси. Но, зарем не сте загрижени дека таквите дизајни ќе станат застарени исто толку брзо како технологиите што ги слават? Дали вашето наследство е предодредено да биде остаток од минлива ера?

Карим Рашид: Валидна поента, навистина. Сепак, верувам дека дизајнот, како и секоја форма на уметност, е одраз на времето во кое живееме. Исто како што ги цениме движењата Арт Деко и Баухаус за нивните уникатни придонеси, се надевам дека моите дизајни ќе останат запаметени по нивното истражување на современата естетика и културните влијанија. Мојата работа е почит на духот на нашата ера, доловувајќи ја суштината на дигиталната револуција притоа прифаќајќи ја флуидноста на промените.

Во свет исполнет со повторливи и неинспиративни дизајни, мојата намера е да предизвикам дискусија, да стимулирам емоции и да го оспорувам статус квото.

Декорама: Интересна перспектива. Ајде да зборуваме за практичноста на вашите дизајни. Многумина го опишаа вашиот мебел како повеќе погоден за галерија отколку за дневна соба. Дали намерно создавате парчиња што ја предизвикуваат идејата за удобност или едноставно ги сметате за неинспиративни традиционалните столици и софи?

Карим Рашид: Удобноста е секако витален аспект на дизајнот и не ја занемарувам/запоставувам во моите креации. Сепак, не верувам дека удобноста треба да се постигне на сметка на иновативноста и имагинацијата. Моите парчиња може да ги предизвикаат конвенционалните форми, но тие се исто така прецизно изработени за да обезбедат ергономска поддршка и функционалност. Станува збор за постигнување рамнотежа помеѓу удобноста и визуелното патување на кое може да ве однесе едно парче мебел.

Декорама: Г-дине Рашид, вашиот карактеристичен личен стил е исто толку препознатлив како и вашите дизајни. Но, дали на светот навистина му требаат повеќе Карим Рашиди, или вие ненамерно промовирате култ на личноста наместо револуција во дизајнот?

Карим Рашид: Отсекогаш сум верувал дека различноста е од суштинско значење во дизајнот и дека светот има корист од мноштво креативни гласови. Иако мојот стил може да биде препознатлив, јас ги охрабрувам и славам безброј перспективи што другите дизајнери ги носат на полето на дизајнот. Целта не е да се промовира култот на личноста, туку да се придонесе кон постојано еволуирачкиот наратив на дизајнот, предизвикувајќи ги предрасудите и проширување на границите на она што е можно.

Декорама: Ајде да поразговараме за дизајнот на мебел, да ја разгледаме подетално вашата колекција Челзи за BoConcept. Некои критичари тврдат дека неконвенционалните форми и живите бои на оваа колекција и даваат приоритет на естетиката пред функционалноста. Дали не сте загрижени дека овие парчиња би можеле да се судрат со посмирените палети и практичните потреби на секојдневниот ентериер?

Карим Рашид: Го ценам критичкото размислување и морам да објаснам дека мојата намера со колекцијата Челзи никогаш не беше да ја игнорирам функционалноста. Наместо тоа, имав за цел да внесам чувство на енергија и динамика во просторите за живеење. Формите и боите се избрани со цел да предизвикуваат емоции и да создадат визуелен дијалог со средината. Иако некои парчиња може да изгледаат смели, тие се смислено дизајнирани да коегзистираат хармонично со различни стилови на ентериер и да ги исполнат нивните практични цели.

Декорама: Последователно прашање за колекцијата Челзи: често сте зборувале за влијанието на дигиталната култура и технологија врз вашите дизајни. Зарем не се плашите дека овој акцент на дигиталната ера може да го направи вашиот мебел застарен додека општеството еволуира надвор од сегашниот технолошки пејзаж?

Карим Рашид: Остроумна забелешка, вистина е дека брзата еволуција на технологијата може да постави предизвици при дизајн за (долго)вечноста. Сепак, кај колекцијата Челзи наклонетоста кон дигиталната ера е повеќе за доловување на духот на иновативноста и меѓусебната поврзаност што ни ја носи технологијата. Таа помалку се однесува на директно претставување на тековните технолошки трендови, а повеќе за суштината на (технолошкиот) напредокот. Исто како што сè уште ги цениме ретро-футуристичките дизајни од средината на ХХ век, верувам дека овие парчиња можат да продолжат да резонираат со инкапсулирање на напредниот начин на размислување на нашето време.