30
Апр

Стан во Белград пренесува чувство на дом и припадност

Белградското биро Spatial Objectives е автор на ентериерот на стан од 109 квадратни метри во зграда на Дорќол.

Еден од партнерите во бирото поголемиот дел од кариерата ја поминал во Кина, а преку заеднички пријател имал единствена можност да запознаат млад брачен пар од Русија кој барал нов стан во стариот дел на градот.

Желбата на клиентите била да оформат постојан живот во Белград, барањата подразбирале дизајн на простор кој ќе остава впечаток на дом. Исто така едно од клучните барањата било да се вселат во својот стан во што пократок рок.

Станбениот простор се наоѓа на Доњи Дорќол, каде во моментов преовладува изградбата на нови станбени згради, а проектот подразбирал адаптација и опремување на станот во рамки на новоградба.

Дача е руски збор што се однесува на сезонска или куќа за одмор, обично лоцирана на село или на периферијата на градот. Дачите често се користат како викенд или летно куќи при повлекување од градот и се популарни меѓу Русите како место за релаксација и бегство од стресот на урбаниот живот. Тие често се карактеризираат со градини, овошни дрвја и закрпи од зеленчук, и обично се скромни по големина и дизајн. Дачите имаат долга историја во Русија, која датира од 17 век кога тие првенствено се користеле како селски имоти за благородништвото.


За да ги исполнат барањата на клиентот, стан како дом, архитектите инспирацијата за дизајнот на овој простор ја нашле во спецификите на руската култура и архитектура.

Архитектите велат дека најмногу биле инспирирани од традиционалната руска куќа „дача“, каде употребата на дрво, декор и разновидни бои се основни карактеристики.


„Начинот на кој го видовме преводот на традиционалното во модерно живеење е примената на дрвото како ѕидна облога и употребата на различни бои, текстури и релјефи преку дизајнот на вграден мебел и изборот на парчињата мебел“ – објаснуваат проектантите. Исто така, додаваат, дека нивната намера била да ги задржат и дополнително да ги нагласат постоечките вредности на просторот, како што се светлиот амбиент, отворен простор за живеење и широка визура кон стариот дел на градот.

Благодарност до Порта3 за текстот и фотографиите.