12
Апр

Донесете ја природата во затворен простор: водич за биофилен дизајн во вашата дом

Во последниве години, се зголемува интересот за биофилниот дизајн, пристап кој има за цел да ги поврзе луѓето со природата преку инкорпорирање на природни елементи во ентериерите. Биофилниот дизајн се заснова на идејата дека луѓето имаат вродена врска со природниот свет и дека оваа врска може да се искористи за да се подобри нашата физичка и емоционална благосостојба. Во свет каде што многумина од нас го поминуваат поголемиот дел од времето во затворени простории, биофилниот дизајн може да биде одличен начин да внесеме чувство на природа и смиреност во нашите домови. Ова посебно се однесува на дневните соби, кои често се центар на нашата социјална активност и релаксација.

Со инкорпорирање на природни материјали, растенија и природна светлина во дневната соба, биофилниот дизајн може да создаде поприродна и смирувачка средина која може да има неколку придобивки. Овие придобивки вклучуваат намалување на стресот, зајакнување на расположението, подобрување на когнитивната функција и подобрување на целокупната благосостојба. Во оваа статија, ќе ги истражиме принципите на биофилниот дизајн во дневните соби и ќе обезбедиме неколку практични совети за вградување на овој дизајнерски пристап во вашиот дом. Ќе дадеме и неколку примери на соодветни растенија за дневни и спални соби, како и неколку практични совети за нивна грижа. Следејќи ги овие совети, можете да создадете дневна соба која не само што изгледа убаво, туку и го промовира вашето физичко и емоционално здравје.

Во свет каде што многумина од нас го поминуваат поголемиот дел од времето во затворени простории, биофилниот дизајн може да биде одличен начин да внесеме чувство на природа и смиреност во нашите домови. Ова посебно се однесува на дневните соби, кои често се центар на нашата социјална активност и релаксација.


Биофилниот дизајн е концепт кој постои веќе неколку децении и се здобива со популарност во дизајнот на ентериер. За да се создаде биофилна дневна соба, треба да се земат предвид неколку работи. Еден од клучните елементи на биофилниот дизајн е инкорпорирањето на природни материјали, како што се дрво, камен и растенија. Во дневната соба, подот од природно дрво, камените акценти и мебелот од дрво сите можат да придонесат за поприродно чувство. Покрај тоа, вградувањето на растенијата во просторот може да биде одличен начин за поврзување со природата.


Постојат неколку погодни растенија за дневни соби кои можат да го додадат биофилниот дизајн. Еве неколку примери:

  • Sansevieria trifasciata – Ова растение е лесно за одржување, бара многу малку светлина и е одлично за подобрување на квалитетот на воздухот во затворените простории.
  • Фикус (Ficus lyrata) – Ова растение стана неверојатно популарно во последните години и е познато по своите големи, драматични лисја. Потребна е силна, индиректна светлина и редовно наводнување.
  • Потос (Epipremnum aureum) – ова растение е уште една опција за лесно одржување што може да толерира различни услови на осветлување. Познат е и по својата способност да го прочистува воздухот. Имено, тоа е во првата петорка на растенијата кои најдобро го прочистуваат воздухот, според експериментот што НАСА го спроведе во затворен простор. Овие растенија се идеални за чување дома или во градина со малку сенка.
  • Папрат (Asplenium nidus) – Овој папрат има уникатен изглед со брановидните лисја и може да биде одличен избор за додавање текстура во дневната соба. Потребна е силна, индиректна светлина и редовно наводнување.

Кога растенија се поставуваат во дневната соба, важно е да се земат в предвид нивните потреби за осветлување и наводнување. Поставувањето на растенијата во прозорец свртен кон југ може да им ја обезбеди потребната сончева светлина, но важно е да не ги пренаводнувате, бидејќи тоа може да доведе до гниење на корените.

Друг клучен елемент на биофилниот дизајн е употребата на природна светлина. Во дневната соба, ова може да се постигне со вградување на големи прозорци или покривни прозорци. Природната светлина може да има неколку придобивки, вклучително и зајакнување на расположението, намалување на стресот и подобрување на квалитетот на сонот. Покрај тоа, користењето земјени бои во дневната соба може да придонесе и за биофилен дизајн. природните тонови како зелените, кафените и сините можат да создадат смирувачка и природна атмосфера.

Сумирано, биофилниот дизајн може да биде одличен пристап за создавање поприродна и смирувачка средина во дневната и/или спалната соба. Вградувањето на природни материјали, растенија, природна светлина и земјени бои може да придонесе за овој дизајнерски пристап. Следејќи ги овие практични совети, можете да создадете дневна соба (и спална) која ве поврзува со природата и ја подобрува вашата благосостојба.